Before & after: A family home conversion

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Sometimes, the things that are tried and tested are often the best. Not only does this apply to recipes and technology, but even to the spaces we live in. It is understandable to have an affection for your first home, or the place which you reared your children from babies, as many memories were made within these walls. Often times, when the kids are growing and need more space, our first instinct is to pack up and move to a bigger home, sentimentalities aside. For some, it can be either too costly both for time and money to move, so why not consider rebuilding the family home so you can have the best of both worlds? We've seen it countless times, it's not a new feat—old structures being given a completely new lease on life. Therefore, it's not really a strange phenomenon to want to renew the exterior and interior of your home.

Today on homify, thanks to experts Lee + MIR, we are going to see a meticulous home restoration project that has left the existing house completely unrecognisable from its former self. Almost like plastic surgery, the face of this home been lifted, fillers applied and tired old surfaces scrubbed away. Built in 1959, this home underwent changes just over 50 years from its build date. From the architecture to the lighting, every element has been altered. Inside, you will see the uniformity and synergy of the design, as only one firm has been responsible for the entire process. In a great before and after selection of photos, you will view a once outdated home, that was crying for help, and that has now been transformed and allowed to live on again for another 50 years. Take a look..

A radiant exterior

The photographers of Challenge GmbH show the journey in photos, beginning here with a contemplative evening scene. We get a sneak peak inside through the large floor to ceiling windows, as well as an inviting impression from the glazed balcony. The boundaries between the internal and external spaces are blurred, with a spacious and open terrace creating a wonderful juxtaposition between the two areas. Despite its open appeal, we do feel as though privacy does exist, tucked away behind the vertical barriers of stark white.

Before —Kitchen

Entering the home, we see one of the first before images of the series. Aptly demonstrated in the following pictures, you will see how the architects faced head on, the challenge of opening up a tired old kitchen space, and transforming it into a fluid and balanced open plan kitchen and living area. For those with an untrained eye, it is really difficult to imagine what could be here, but luckily, the architects have a keen eye for these issues, and planned a space that will simply blow you away..

After —Kitchen

The open floor plan of the interior now houses a gleaming white kitchen island and a minimalist style living room. The dark roof trusses and beams were left, perhaps to show that a little of the old home still lives on. To retain balance, the window and door frames match the back framework, showing the viewer were certain structural elements start and finish. Not only this, but it also gives the room character, creating contrast and rhythm in a space that is largely all-white. The result, especially when you look up, is an exciting visual relationships between the different stages of the cantilevered ceiling, the roof struts and the upper floor. 

Before —Living room

This image clearly demonstrates the extent in which the property was stripped back. Baring the internal skeleton, the flesh has been peeled back to reveal an intricate system of concrete and steel. Looking tatty and worn, the windows were given new framework, and the walls, floors and everything in between was completely renewed by a professional.

After —Living room

Lovers of minimalism rejoice! This newly modelled living room is certainly an eye-catcher. Cosy and stylish, it is inviting and conducive to relaxation and calm. With the help of a roaring fire and a luscious green view, guests and occupants are able to kickback and chill out in a modern and exciting environment. On the taupe sofa, while the rain beats down outside, or the snow gently falls, you can watch this beautiful trait of Mother Nature from the comfort and security of your own home.

It mightn't be obvious, but the colour palette and muted scheme has been designed to allow the scenery to speak. With only the fireplace in the line of sight, the view from the couch is virtually uninterrupted.  Who needs art when you have a landscape like this directly on your door step?

Before—Bathroom

The bathroom is supposed to be our temple of healing and wellness, but there comes a time in history where green, yellow and brown were in-vogue, and are now considered nothing but outdated and old. Retro cannot be used to describe this space, in fact, it is lifeless, dank and dull. Nowadays, with the dawn of designer bathroom products, the bathroom has become a show piece in a home. So, just as every other room in the house, the bathroom too, was blessed with a facelift. 

After—Bathroom

The final image in this series of photographs is the new view of the restored bathroom. It looks totally different, right? Opened out to the light soaked master bedroom behind, the occupants of this space can feel clean and fresh when they take their ritualistic daily shower or bath. Clean lines, respected in other areas of the home, transcend into this space also, repeating a much loved theme. Scandinavian principles of functionality and horizontal surfaces reign supreme, creating a bathroom area that is now not only a pleasure to relax in, but a true show piece! 

We hope you have enjoyed this exciting restoration project. If this topic interests you, have a look at these other homify before & after ideabooks!

The restoration of a Parisian loft

The renovation of an Oxford home

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!