homify 360º: a cosy wooden house

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

The architectural firm Innauer-Matt is made up of two young architects who seek, through their purist yet traditional designs, to beautify the environment. To give you an idea of their work, today we take a look at the Flint House, which was designed and planned for a young family. The aim was to design a house that would be inconspicuous at first glance while preserving the existing green space. The annex replaces an old building.

The plan

The challenge was, first, to plan a house within the volume and outlines of the previous building. The same contours are used, because the directly adjacent house remained.  A view of the building shows a structure that is introverted and unobtrusive and does what is hidden inside the house.

A view from outside

The home borders a small garden, which is an important part of living in the summer months for the family. The openings on the façade were placed classically and effectively.

The facade

Completely homogeneous, the facade shows how a natural skin that spans the building volume can be quite lovely. The facade of weather-resistant spruce is both modern and traditional. Due to the vertical arrangement, the building appears tall and graceful.

Living area

The living area of the house is completely open. This means that there are no strict boundaries separating the individual areas from each other. The centre of the house is the kitchen, with the living room right beside. The two areas are divided by their different heights. The open kitchen shelves are an element that both links and separates at the same time.

Spacious kitchen

The ground floor houses the living room, the spacious adjacent kitchen and a dining room. The choice of materials is consistent throughout the entire design of the house. Even cabinet fronts in the kitchen were covered with the natural spruce boards in order to obtain a uniform appearance.

The living room

The main decorative element is in the living room of the house is the exposed cement brick wall that, with its grey colour, creates a sophisticated contrast to the warm tones of the wood. The concrete blocks provide some urban flair. The large windows are essential for letting in an abundance of natural light.

Upstairs

The materials of the interior run like a thread through the entire house and give it its special character. The wooden staircase leads to the upper floor where there are three bedrooms. One of the bedrooms has a direct access to a terrace, which was carved out of the volume of the roof. All the bedrooms have sloping ceilings, which fit well in this rustic, elegant house.

What do you think of using so much of the same material? Let us know in the comments!
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!