Derelict 1960s property in West Sussex:   by ArchitectureLIVE

Swingin' 60s Sussex Home Renovation

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Here at homify, we are all for renovating and salvaging buildings that make up a part of our history, both recent and centuries past. For two years this house had been left vacant and, like most homes, fell into disrepair without regular upkeep .

Luckily the house was rescued, with the hefty task taken on by the talented architects at ArchitectureLIVE, who set about fixing and recalibrating this run down mess. The client brief involved maintaining the history and character of the building from the exterior, whilst adding a new and thermally-efficient interior layout.

In this before and after project you will see a home that has been completely transformed from the inside, yet retains the same 1960s charm on the outside as it did before, except now boasting a few interesting and quirky additions. This project is a great source of inspiration for those who are wanting to renovate a tired old home, or have their eye on a property that is in desperate need of some TLC. 

Let's take a look at what was achieved!

Before: The rundown exterior

Derelict 1960s property in West Sussex:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Derelict 1960s property in West Sussex

ArchitectureLIVE

As you can see, two years of vacancy left this home in a sorry state. Not only aesthetically, with the garden being overgrown or mostly dead, but the external material finishes look worn down and tired. 

Hints of the modernist era of the 1960s are present, with a fairly geometric shape and form represented in the shape. The colour of the brick and stone is also characteristic of the time, with elements of ply-board and render occupying certain sections of the face. 

With some vision, the owners of this house noticed the potential and, under the expert guidance of ArchitectureLIVE, created a special home.

After: Renovated and extended exterior

Zinc-clad Bay Window Extension:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Zinc-clad Bay Window Extension

ArchitectureLIVE

A shade of its former self is the newly renovated exterior with modern extension. Unfortunately there were structural elements of the build that weren't repairable, which were therefore replaced with new and improved rooms. 

The client requested that the internal spaces be opened up, allowing for a modern open plan style of living. The new façade is bright and bold, with windows and doors being replaced to match the zinc-clad framework of the extension.

Paying homage to the past, segments of the original stone and brick have been retained, reminding the occupants of the building that stood before its drastic repair. 

After: A warm welcome

Hallway & Restored 1960s Staircase and Flooring - West Sussex:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Hallway & Restored 1960s Staircase and Flooring—West Sussex

ArchitectureLIVE

Light-soaked and bright, this new entrance is nothing short of welcoming and a pleasure for both occupants and guests to arrive into. The special features in this space are the pivoting hardwood timber front door and the beautiful old staircase, which has been lovingly restored. 

The stairs have an airiness about them, which neither block nor detract from the openness of the space. Its skeletal structure means none of the light from the glazed front wall is blocked, keeping all corners and nooks illuminated. Here, a single grey armchair invites you to place down your coat or bag, inviting you to venture further into the home…

After: Rustic charm

A Dual Aspect Fireplace:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

A Dual Aspect Fireplace

ArchitectureLIVE

Around the corner, visible by the staircase peeking through in the distance, is the living room. A limited colour palette has been selected, giving the interiors a fresh and lively feel. Small touches of beige and brown have been used to add accents, with the log storage cut-out and fireplace being the hero of the room.

The sofas, despite the modern look of the room, are classic and elegant in their form. This living room is timeless and chic at the same time, and is definitely a spot to relax and take in the view, whatever the weather outside.

After: Divisions

Open plan living on ground floor:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Open plan living on ground floor

ArchitectureLIVE

In line with the client brief, the internal layout is now open and easy to navigate. A Scandinavian theme reigns supreme in this space, via the pale coloured wood, polished concrete floor, low strung lamp shades and off-white walls.

Interestingly, there are many material textures present in this room, from fur all the way through to shiny white metallic. This diversity creates interest and variance, yet is perfectly balance by the limited tones and colours present. 

After: Open plan living

Open-plan kitchen and dining area:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Open-plan kitchen and dining area

ArchitectureLIVE

From this angle we see the new open plan kitchen. Similar to the scene above, it is open, light-filled and modern. The kitchen area is now a pleasure to cook in, soaked by sunlight from the side door. 

Emulating the dining area, the kitchen lighting comprises low slung fixtures and interesting steel bar chairs. With a rustic country style charm, the kitchen island is positioned in a way that's conducive to conversation and interaction.

After: Be our guest

Guest Bedroom featuring Juliet Balcony:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Guest Bedroom featuring Juliet Balcony

ArchitectureLIVE

Here we see the newly renovated guest room. Bright and airy, this area is a pleasure to be in. The new rear extension has allowed for a balcony to be attached to this room, creating a wonderful synergy between outside and inside spaces for the occupant. 

With such a beautiful landscape at their fingertips, a wall of glass framing the scenery was essential. Again, the colour scheme has been left to a minimum, carrying through the modern, Scandinavian inspired theme present in the rest of the house. 

After: Creature comforts

Family bathroom with wall-hung sink & WC:   by ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Family bathroom with wall-hung sink & WC

ArchitectureLIVE

To finish, we take a look inside the bathroom. Again, modern and sleek, this bathroom is the perfect space to begin your morning or great to wind down in after a busy day. 

The architects were aware of the fact the light levels in this space were a little low in comparison to the other rooms, so LED strip lighting was installed in front of the mirror to help reflect the available artificial light. With all the latest amenities, this bathroom is open and minimalist, again fulfilling the client's requirements.

To tour another bold  British renovation project, check out: Modern Renovation of a Victorian Home.

How did you like the home's new modern look?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!