homify 360º: A vertical villa in Brazil

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

Residência Mirante is located in one of the most privileged areas of Rio de Janeiro. Those who know this city know that it is very hilly. And the area where the residence is located is no exception. Therefore, when the architectural firm of Gisele Taranto took over the renovation of the villa, the slope of the land was the first challenge to overcome before they could take advantage of the magnificent views from the altitude. The different areas of the house were particularly disconnected and the goal was to restore the sense of connection between them.

Stunning view

We can see from this first photo that the view from the house is stunning!

Size

The advantage of the house was the size. Who would guess that behind this fence lies a villa of 1000 square meters? Yet this is the case, thanks to the vertical structure of the house, which clings to the hillside.

Lay out

To connect the different areas and levels, special attention was given to the lay out of the house to make it more functional. The main vertical circulation made possible with a large staircase leading to the different levels and also with an elevator! Located immediately at the entrance of the house, the deliberately visible and central staircase is made of granite and has a transparent glass railing.

The façade

At the same time, the façade was also been the subject of much attention: the aluminium blinds were arranged to control brightness and improve the thermal comfort of the home. When opened, you can see the beautiful landscapes of Rio de Janeiro.

Dining room

The house is divided into private and public spaces, or intimate or receiving areas. Thus, the ground floor hold the public rooms: library, space for dining and kitchen. Upstairs, the owners have installed a working area.

The dining area of the kitchen, as can be seen in this picture, embraces a colourful modernism: the white walls, polished concrete floor and partially glass ceiling combine well with the furniture and colourful artwork that brings a touch of whimsy to the decor.

Large windows

The large living room opens to the outside through large windows, taking advantage of the slope of the land so that you can see the Christ of Corcovado. It consists of a dining area and a lounge area.

The lounge area

In the lounge area, a large sofa and three armchairs offer cosy seats. The bookshelf, covering a wall, adds warmth to this contemporary and bright space.

Continuity

Continuity between the lounge and the dining room is provided by three elements: the same floor, the large windows and a painted mural.

A mix of styles

The red lacquered table contributes to this atmosphere. Here, as in the kitchen, we see a mix of styles: an Asian looked complemented with pieces of contemporary design.

A hint at the vertical

A large glass door provides the connection between the living area and the stairs leading to the other levels. Note that palm trees, located on the lower level, hint at the villa’s vertical structure.

Private spaces

The other levels are thus intimate spaces reserved for the family and their  visitors. The rooms have access to the garden, which has a swimming pool and outdoor kitchen, perfect for enjoying the breathtaking view.

What do you think of this house? Let us know in the comments!
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!