Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

homify 360º: A timber home by the sea

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

Today we look at a timber house in Germany overlooking the Baltic Sea. This home particularly stands out due to its linear, minimalist design. It has been built on a rather small plot of land, so it is surrounded by neighbouring buildings. This was the main design challenge for Möhring Architects, who managed to create a private space in this tight area.

Traditional and stylish

The contours of the house are based on the traditional and typical homes of its region, but it also manages to a present and modern, stylish façade.

South facade

The most noticeable elements of the home are the wooden façade, the zinc roof and the large windows. The windows on the west side allow a broad view of the Baltic Sea, while those facing the east look out onto the surrounding area. On the south-facing side, a generously large window allows a large amount of light into the interior of the house.

North side

The north side, on the other hand, appears more introverted. Here, our attention is drawn to the vertical boards of wood, whose varying natural colours enliven the facade of the wooden house.

The interior

Upon entering the house, we are greeted by a bright and cheerful ambience. The lay out of the interior is organized around a central room on the ground floor, which serves all functions of community life. The staircase is a central point of the ground floor. The central living room is open to the outside through a large window.

Open plan

The floor plan of the ground floor is completely open. The white kitchen and dining area are not separated but instead both exist in one large space. The colours cream, white and wooden tones wrap the room in a warm ambience.

Living room

The  living room has a rather unconventional design. Here, the homeowner opted for a large rectangular sofa built into the wall instead of the usual living room furniture. At the centre of space is the cosy corner fireplace. This matches the rectangular shapes present throughout the space.

Detail of the living room

Here we see a cleverly disguised television that was build right into the wall. This is a good way to include a TV conveniently, without having it be the centre of family life. From the living room you can see the entire ground floor thanks to the lack of walls, which creates an open and light atmosphere.

Bathroom

The bathroom décor is extremely minimalist. Bright tiles make the room clean and friendly. The arrangement of the washstand gives structure to the room. Behind the sink, there is a spacious shower and a bath on the right side. Each area of the bathroom is separated for utmost privacy.

Staircase

The staircase is located directly below a window, making it very bright. As you can well see in the picture, the window band stretches along the entire length of the floor, furnishing the rooms on this level with lots of light.

What do you think of this home? Let us know in the comments!
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!