4 views- a singular design

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

This upside-down Winchester house is a modern masterpiece with a lot to say. Commissioned in 2011 and completed in 2014, this project was  centred around the themes of new beginnings, natural light and fresh air. Contemporary architectural design studio AR Design were the masterminds behind the project and, as you will see, the design is unusual but exceptional.

Following some research, the architectural theme was finally designed in order to promote a feel of wellness and restoration; in addition to the natural views the plot of land was already blessed with. Built around an inner garden, sporting a single olive tree, each room has its own unique appeal.

The use of cedar wood throughout and the intake of natural light do give give the house a feel of wall-being and the pleasant feel of natural surroundings. Clean and precise in design, calm and relaxing in atmosphere, let's take a look at what the results were…  

Rear elevation

AR Design Studio- 4 Views: modern Houses by AR Design Studio
AR Design Studio

AR Design Studio- 4 Views

AR Design Studio

The artificial lighting used, to display the wood and specious interior of the house, emits a warm and golden glow that is very inviting and the powerful architectural image of the house forms a great contrast  to the surrounding, more classical, styles; showcasing this house a something extra.

The desired themes, of well being and open fresh space, are viable even from the exterior; displaying the bright, open spaces within.

Patio

AR Design Studio- 4 Views: modern Houses by AR Design Studio
AR Design Studio

AR Design Studio- 4 Views

AR Design Studio

The desired effect for the patio and outside area was to create a multi purpose living area for weather of all types and, as you can see, this has been achieved- and to great effect we think. The cedar cladding wraps itself around the house with pinpoint precision and offers a very natural feel to the exterior; envoking again that desired feel for health and well being.

Inner courtyard

AR Design Studio- 4 Views:  Corridor & hallway by AR Design Studio
AR Design Studio

AR Design Studio- 4 Views

AR Design Studio

Moving to the inside, we can see the inner courtyard that the house plan has been structured around. The courtyard itself hosts a single olive tree: a symbol of peace, prosperity and new beginnings; placing all three of the themes into one place- right at the centre of the house. 

Behind, offers a spectacular view of the Hampshire countryside stretching all the way back to the horizon; miles of green, undisturbed land. Such is the reason for the the naming of the house: three views out onto the countryside and an inner view onto the courtyard; 4 Views- a very profound line of thought. 

The kitchen

AR Design Studio- 4 Views: modern Kitchen by AR Design Studio
AR Design Studio

AR Design Studio- 4 Views

AR Design Studio

Simple design, stunning results. The open plan kitchen stretches round the upper floor of the house to the dining- all the time offering a view into the inner courtyard. Complete visibility and space to do what you want in. Again the cedar wood verticals give us an added visual element that breaks up the living area and the entrance.

The dining room and balcony

AR Design Studio- 4 Views: modern Dining room by AR Design Studio
AR Design Studio

AR Design Studio- 4 Views

AR Design Studio

Around to the other side of the upper floor and we can start to really get an impression of just how spectacular the views are. I could quite happily picture myself on the balcony, to the right, with a glass of wine, watching the sun go down; a blissful scene to look out on- morning noon and night. 

The hard wood table lets that wood from the cladding flow into the dining room and continue the natural theme without interruption. In this image we can witness the desired intake of natural light in its full glory: coming in through every north-east facing window and door; illumination the place with a highly desirable natural glow.

The bathroom

AR Design Studio- 4 Views: modern Bathroom by AR Design Studio
AR Design Studio

AR Design Studio- 4 Views

AR Design Studio

Frosted windows often make it difficult for bathrooms to have a desirable natural light intake; it's a problem that many of us encounter. AR Design Studio have used a gold finish tile in an attempt to replicate the warming glow of the sun in this bathroom; as a feature wall. A very clean and sanitary environment to enjoy the feeling of well being in. 

So what do you think of this unique house design? Leave us your comments below and tell us what you think.

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!