by T Estudio de Diseño

Young couple renovate their first home

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

If we've learnt anything from our before and after articles, it's that no matter how deteriorated or run down a house may be, life can be breathed into these seemingly helpless properties for a new start. This has once again occurred in the project we'll look at today. 

Located in Vigo, north-west Spain, the home was acquired by a young couple who not only wanted to improve on the sorry state of the building, but to also create a space that was adaptable to their changing lifestyle. The task of renovation was given to the interior architects at T Design Studio, who completely reworked the interior layout of the house. 

This involved pulling out partitions, changing the cladding and flooring, and completely reorganising the internal spatial layout. The studio did, however, try to retain some of the original features of the space in order to maintain the essence and charm of the old building. On top of this, the renovation project was all completed on a tight budget. 

So, without further ado, let's take a peek at the project!

Before: The lounge

To start, the interior before the renovation was compartmentalised and not functional in the slightest. The key objective was to expand the internal spaces, making it feel more open and spacious. At the moment it is dark and gloomy, so hardly the type of house a young couple would want to call home. 

The wall we see here to the left was removed, and a small open-plan dining, lounge and kitchen area was created from the existing skeleton. Before the work was carried out, the owners wanted to see what could be salvaged. As you can see, lined up on the floors are the original radiator heaters, which were still in good enough condition to be reinstalled and used again.

After: Open-plan living

A column remains in the middle of the room as a structural support but, as you can see from this image, the living area is a shade of its former self. 

The spaces are now functional and airy and, despite the fact there's an obvious divide between rooms, it still feels open and spacious. A grey and white colour scheme was adopted and the flooring was replaced. It's now a room that is well suited to both entertaining and relaxing; two important considerations for a young, childless couple. 

After: The new lounge

From this angle, we see the lounge in full, as well as the cosy and bright dining / kitchen area visible in the background. Now, a room that was previously full of partitions, has a visual dialogue between the adjacent spaces. 

The other interesting element is the mix between modern and antiquated elements. The sofa, coffee table and dining table are in direct contrast with the ornate doors and windows. The colour scheme even helps to hint at what is old and new. If you look closely, what is white is old and what's new is grey.

After: The dining room

The new dining room table is both functional and aesthetically pleasing. Acting as storage element and room divider, this bench seating is an extremely multi-purpose piece of furniture. 

Contrasting nicely with the wooden table and grey walls, the modern elements of furniture add a breath of fresh air into this muted and neutral space.

Before: The kitchen

  by T Estudio de Diseño
T Estudio de Diseño

Antiguo acceso a la cocina

T Estudio de Diseño

In this image, we're again reminded of the terrible state the house was in before the renovation took place. What we're presented with here is a doorway into a small, dank kitchen with an old tiled wall. Despite the fact this space looks like a scene out of a horror movie, T Design Studio wanted to restore, reuse and make the most of this dingy room. 

It's clear the designers have the gift of foresight, as the image below will remind you once again of the incredible transformation this home has undergone.

After: The sparkling new kitchen

The grubby white kitchen tiles were swiftly replaced, and this image reveals a space that is now a pleasure to be in. Gone are the old partitions and welcomed instead is a room that's light-filled, modern and classy. 

The flow of the new design allows occupants and guests to easily navigate their way through the home, unlike before, where they would have been terrified to see what lay behind the old creaky doors. The interior design, with its largely wooden and white finishes, creates a visual balance between the spaces.

Before: The awful bathroom

Undoubtedly, the bathroom was in the worst state of all the rooms in the house. In those instances when a picture is worth a thousand words, this image conjures up adjectives like disgusting, dirty and filthy. 

A space completely unacceptable by modern living standards, the bathroom was in desperate need of help. Thank goodness the designers were here on a rescue mission…

After: The fresh bathroom

A breath of fresh air! The bathroom is now totally unrecognisable from what it was before. Only the window hints that this is the same bathroom we saw earlier. The work that has gone into restoring this space is amazing—it's now classic and elegant, and well-connected in terms of colour palette and materials to the rest of the house. 

The bathtub has been removed all together, with a modern enclosed shower made of glass taking its place. The toilet has changed position, and a chic sink and counter has been added. Another detail we cannot ignore is the fact that the old frosted glass door has been retained.

Before: The worn out bedroom

Unfortunately, there came a point when not all elements of a room could be salvaged, and this was true in the bedroom.

The floors and other structural elements were in ruins and needed to be totally replaced. Luckily, this depressing and dilapidated bedroom was also given a new lease on life. 

After: The rejuvenated bedroom

To create a sultry and moody bedroom, the walls were given a fresh lick of chocolate brown paint. With the contrast created by the white linen and window frames, the room is updated and right on trend. The kitschy view of the plants outside allows a little touch of greenery to enter the space, sobering the modern feel of the interior.

As you can see, this project progressed in leaps and bounds. It's inspirational to anyone looking to complete a restoration project that's in a state most people would deem untouchable. So, with this in mind, go forth and pursue your renovation dreams!

To discover another spectacular before and after project, see: Renovating a back garden.

Which room makeover was your favourite?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!