A Pocket of Space by the Sea

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Today we unveil a project that has attracted a vast amount of attention within the design community; a brilliantly executed apartment consisting of two bedrooms, kitchen, living room, study and bathroom, all in 35 sqm. The finished product is extraordinary; a true architectural and space saving marvel. Their project involved the attic space of a holiday home which overlooks an old fishing port in Camogli, Genoa.

Each room is designed like a piece of furniture: when you are finished, it can be closed and used as something else. The firm responsible for the design is Gosplan, a company who believes architecture is a form of mass communication.

Seaside Scenery

You can marvel at the view of the Camogli port through two large windows. Aside from being a place where you can observe the spectacular seaside scenery, these windows flood the room with natural light making the space appear open and spacious. Natural light, ventilation and a neutral colour palette were essential in the planning of this apartment; it allows the space to breathe.

Clever Compartments

As you can see from the photo, the single bed to the right is housed inside a cabinet. When the lid is closed, it turns into a bench for added seating. For privacy, a curtain can be pulled across. Under the small window you can place books and magazines with the help of a dual purpose sill.

All Hands On Deck

The main bedroom is surrounded by doors that conceal storage compartments; reminiscent of a boat. Even in this environment, the colour palette is limited. In the space which has been created especially for the bed, there are two lamps that can either illuminate the whole or small sections of the room.

Functionality At Its Finest

Every nook in the apartment has more than one function. The living room and kitchen are a shared space and the sofa doubles up as a small library and guest room.

The architects have gone into depth in terms of interpreting multipurpose spaces. To avoid odors, especially if the space is being used for sleeping, a round steel hood is mounted above the stove. When the stove is not in use, a cover can be pulled down turning the stove top from kitchen area into a wardrobe or general storage space.

Interested in seeing more modern architecture marvels? Click here!

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!