Botany in living room: tropical Living room by Pixers

25 biggest decorating mistakes and solutions (part one)

Amy Buxton Amy Buxton
Google+
Loading admin actions …

Would we point out decorating mistakes without telling you how to solve them? Absolutely not! And if you're worrying that the solutions are going to be expensive, think again.

We've identified key decorating errors that interior designers strive to avoid, as well as the quick and easy fixes that go with them, and today we bring you the first 13. Don't feel remiss if you're making any of these errors at the moment, as many of us are. Simply take a look at our suggestions for fixing them and you have yourself a good excuse to hit the shops or to dig out your tools. 

Let's take a look and see what home improvement projects might be keeping you busy this weekend!

1. Mistake: Pedestal mats for your toilet

industrial Bathroom by homify
homify

Knal geel naadloos toilet

homify

Solution: Small square mats.

Pedestal mats are really old-fashioned, but if you like a little softness underfoot in your bathroom, choose small, standalone mats placed just in front of your suite items. They'll look neat and modern!

2. Mistake: Too many pictures

Solution: A gallery wall. 

Rather than cluttering up a sideboard with lots of pictures and frames, grab some stylish matching frames and get them all up on the wall. A thought out gallery installation looks far more modern and chic.

3. Mistake: Ignoring the entrance hall

Concrete Stairs:  Corridor & hallway by D-Max Photography
D-Max Photography

Concrete Stairs

D-Max Photography

Solution: Make a big statement.

Your hallway is your home's version of a first impression, so you want it to be a good one! Choose a style that you love and really commit to it. 

If you're up for a bigger project, why not think about open-planning the area?

4. Mistake: Exposed cables

Cable-Tidy Home Office Desk: modern Study/office by Finoak LTD
Finoak LTD

Cable-Tidy Home Office Desk

Finoak LTD

Solution: Electrical organisation systems. 

Having cables and charging leads hanging out everywhere looks awful, so invest in some clever furniture that neatly hides away all your cords. 

This desk is perfect for a tidy office and loses none of the practicality!

5. Mistake: Out of place themes

Botany in living room: tropical Living room by Pixers
Pixers

Botany in living room

Pixers

Solution: Focus on key accent pieces. 

Instead of trying to capture a tropical look in your UK terrace house, stick to impactful individual pieces that nod towards your favourite style. 

A feature wall with bright wallpaper would be great, but step away from the palm trees!

6. Mistake: Outdated furniture

MR & MRS SAMUEL'S KITCHEN:   by Diane Berry Kitchens
Diane Berry Kitchens

MR & MRS SAMUEL'S KITCHEN

Diane Berry Kitchens

Solution: New handles. 

If your kitchen cabinets have seen better days or look a little tired, you might not need to replace them all. Simply choose new, modern handles to give them a facelift.

You could even swap out a couple of doors for glass panelled versions.

7. Mistake: Unbalanced furniture

Cheyne Gardens: classic Living room by Will Eckersley
Will Eckersley

Cheyne Gardens

Will Eckersley

Solution: Gentle symmetry and harmony. 

You really need to think about the larger furniture items that you put in your home, as one chair too many and the balance of a room will be totally lost. 

Try to buy chairs in pairs (we are poets and we know it!) and larger statement sofas.

8. Mistake: Keeping something you hate

Manhattan Micro-Loft:  Corridor & hallway by Specht Architects
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

Solution: Get rid or replace! 

We think things such as stair carpet become a bugbear over time. If you didn't choose it and it annoys you, get rid! It won't be as much of a hassle as you think and you'll make room for something you truly love.

9. Mistake: Letting your living room feel too formal

Private Residence, Surrey: modern Living room by Nice Brew Interior Design
Nice Brew Interior Design

Private Residence, Surrey

Nice Brew Interior Design

Solution: Stick to elegant, not standoffish furniture. 

Too many hardback chairs or fabric that looks as though it will be damaged if you sit on it the wrong way make for a really uncomfortable space. 

Try choosing comfortable but elegant seating solutions that welcome you, rather than making you perch on ceremony.

10. Mistake: Uncomfortable dining chairs

Dining Area for new kitchen: classic Kitchen by Style Within
Style Within

Dining Area for new kitchen

Style Within

Solution: Choose classic, ergonomic designs. 

Why are some dining chairs so uncomfortable? They might look good but they sure as hell can hurt the back after a while!

Rather than choosing a fashionable design, go for something tried, tested and ergonomic and go wild with the colour instead.

11. Mistake: Visible clutter

Eton Mess ottoman: modern Bedroom by Loaf
Loaf

Eton Mess ottoman

Loaf

Solution: Hidden storage.

We love sneaky storage solutions as they help to make us seem more tidy than we are! 

This ottoman is a great idea for any of you that find yourself with a messy bedroom at the end of the day as you simply lift the lid and plonk everything inside.

12. Mistake: Being too matchy-matchy

Virginia Water Apartment - Surrey: modern Bedroom by Bhavin Taylor Design
Bhavin Taylor Design

Virginia Water Apartment—Surrey

Bhavin Taylor Design

Solution: Be eclectic. 

Having all matching bedroom furniture and an overly plain colour scheme will lead to a flat space, so mix things ups a little. We always think that a combination of old and new pieces works well and adds an eclectic edge to your décor.

13. Mistake: Following trends religiously

Solution: Make up your own style. 

It's all very well staying on trend, but you'll end up redecorating your house every year if you do it too much. Pick and choose things you like and work from there. You'll find that your home evolves a lot more organically that way.

Come back tomorrow for part two! In the meantime, take a look at this Ideabook: 10 décor mistakes we once made (and how we stopped).

Do you have some errors to resolve in your home?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!