Minotti space: modern Living room by Architectural Visualization

25 biggest decorating mistakes and solutions (part two)

Amy Buxton Amy Buxton
Google+
Loading admin actions …

We know we keep telling you about all the home decorating mistakes that people make but, with a new year looming, wouldn't you like to know that your home needs no further improvement? Perhaps rectifying any mistakes you're making could be your New Year's resolution! 

Interior designers learn by doing and know what to avoid, but we like the easy option so figured out what all those niggly errors are and will fill you in today. 

So if you're ready for part two of our informative guide, let's get to it!

14. Mistake: Choosing furniture that doesn't fit

Solution: Measure twice, buy once! 

Measure doorways, the room your new furniture will go in and think about where radiators are. All of these will impact where you can put furniture and how big it can be.

15. Mistake: Mixing too many patterns

Tiles Collection, Blankets and Cushions: scandinavian Living room by Catherine MacGruer
Catherine MacGruer

Tiles Collection, Blankets and Cushions

Catherine MacGruer

Solution: Keep them as accents. 

You don't need to steer clear of patterns altogether and pattern clashing is really popular right now. However, instead of choosing a sofa with a bold print and statement wallpaper, simply save the patterns for removable items, such as throws and cushions.

16. Mistake: Having 'floating' rugs

Solution: Anchor them under furniture. 

Rugs should always make contact with furniture in the room or they look a little lost. In a living room, make sure you get at least a corner under your sofa and the problem will be solved.

17. Mistake: Dull lighting

Kitchen and Lighting: modern Kitchen by CATO creative
CATO creative

Kitchen and Lighting

CATO creative

Solution: Use natural, main and task lighting.

Don't simply rely on one light source, as different times of the day will mean it is more or less effective. Make sure you have a few light sources in every room, so you can create exactly the right mood and have enough light to work with.

18. Mistake: Hanging art too high

bathroom decoration: modern Bathroom by Style Within
Style Within

bathroom decoration

Style Within

Solution: Line frames up with your eye line. 

This is such a common error! Hang your art at eye level (when you're standing) and you'll never go wrong. Anything else will look out of place.

19. Mistake: Choosing naff sofa covers

Solution: Go for something classic and accessorise. 

You might fancy a real statement sofa and that's fine, but choose a neutral fabric for the covers so you can add cushions and accessorise in other ways. 

A loud sofa is something you could tire of and it might be expensive to have new covers made.

20. Mistake: Pushing furniture to the edges of a room

Solution: Try to use your floor space more creatively. 

Having all of your furniture at the edge of a room tends to make the centre area feel a little empty and lost. Use your sofas to create a cosy seating nook in the middle of the space instead.

21. Mistake: Undervaluing your windows

Cafe Style Shutters for Bay Windows:  Windows & doors  by Plantation Shutters Ltd
Plantation Shutters Ltd

Cafe Style Shutters for Bay Windows

Plantation Shutters Ltd

Solution: Invest in proper window dressings. 

Curtains should be hung high and wide to trick the eye into seeing much bigger windows, but blinds and shutters are great options too. You want to draw the eye to all the natural light you have!

22. Mistake: Being afraid of colour

Colourful kitchen dining : modern Kitchen by Hetreed Ross Architects
Hetreed Ross Architects

Colourful kitchen dining

Hetreed Ross Architects

Solution: Create a feature wall.

Just go for it! Seriously, what's the worst that can happen? You don't like it, you just paint over it. Or you could commit and go for a vivid kitchen. 

Colour brings energy and life into your home so don't shy away.

23. Mistake: Having too many ornaments on show

W9  |  Eclectic Industrialism : industrial Kitchen by Davonport
Davonport

W9 | Eclectic Industrialism

Davonport

Solution: Only display your favourites. 

You don't have to throw out a lifetime's worth of memories, but only keeping your favourite ornaments on show will create a less cluttered aesthetic and cut down on your dusting time!

24. Mistake: Buying too many cushions

 Windows & doors  by Chivasso BV
Chivasso BV

Monsoon 2014

Chivasso BV

Solution: Keep a stash in a cupboard. 

We all love a swathe of cushions on the sofa but when seat space becomes more in demand, too many of them will be a pain to contend with. 

Have a few but keep extras in a cupboard for when you want a pretty aesthetic but won't be sat down for a while.

25. Mistake: Buying fake plants

Solution: Commit to real ones.

Don't buy fake house plants! We can't stress just how much of a decorating no-no this is! There are plenty of low-maintenance varieties out there, so find something you can care for.

In case you missed part one, you can find it here: 25 biggest decorating mistakes and solutions (part one).

Do you have a list of mistakes to fix now?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!