homify 360º: Victorian home extension, Southwark

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

There comes a turning point in the lives of many young families when they start to feel as though their current homes do not offer enough space to suit their growing needs. A hard decision requires evaluation: Do you pack up and move, or do you try to improve on what you already have? It might be something as simple as a few extra square metres for living or dining, or perhaps an additional bedroom that can make all the difference both in feeling and in resale value. Whatever the reason, looking inside instead of outside can give designers and homeowners a chance to critically analyse the internal layout of their homes, asking themselves what they really need, versus what they really want.

Countless homes built during the Victorian era are not suited to the demands of modern life. Compartmentalised and dark, they do not reflect the open plan and light filled desires that we have for our homes today. This is especially true in built up urban areas where space is at a premium, oftentimes, tall neighbouring buildings overshadowing the already sun-starved properties we live in. Today we are privileged to take a tour through a London home that has been masterfully extended by Mustard Architects to provide the family with not only extra space,  but also with a totally new feeling inside their existing home. It comes as absolutely no surprise that this home was a finalist in the New London Architecture Don't move, improve award as the finished product is truly outstanding. Let's take a look…

Hidden treasures

From this view, you can see the refurbishment and extension in all its glory. The extension has been completed in such a way that it blends in perfectly with the existing home—had you not known it was new, you probably wouldn't have realised! The black framed windows complement nicely against the brown brick, and help to retain the Victorian era appearance of the home. The owners are keen entertainers and cooks, so the small existing kitchen just didn't suit their lifestyle. The redesign also gives the occupants the opportunity to interact with the garden, allowing their prized patch of greenery to enter the home.

Reflections

View through window to kitchen: industrial Houses by Mustard Architects
Mustard Architects

View through window to kitchen

Mustard Architects

What a beautiful view, both inside and out. Yet, this did not come without challenges. The architects needed to find a way to keep the new part of the house warm in winter and cool in summer despite the newly implemented glazing. For that reason, the insulation inside the floors and walls were upgraded, with underfloor heating installed to the ground floor. On top of this, the stunning rooflights which bathe the space in light, have been installed with triple glazed glass. Thanks to these additions, the new kitchen and dining area will remain pleasant all year round.

Kitchen capers

The kitchen is a mix of retro and industrial, thanks to the exposed piping, painted brickwork and kitchen fit out. Storage has of course been considered, with the occupants choosing to have all their cooking possessions on display. The vintage pots and pans make this space more charming than it already is, and help to further inject the personality and character of the owners into the room.

Industrial chic

Here, we see a complete view of the open plan kitchen and dining area. As you can tell, there is absolutely no shortage of natural light what-so-ever. The positive effect of the rooflights is visible, as is the spacious and open nature of the newly extended room. The layout of the kitchen is conducive to conversation and interaction due to the lack of partitions. It also means that the guests are treated to the wonderful scent of a meal and the treasured sound of pots simmering away on the stove. The occupants, even when in full cooking mode, can continue to interact with their guests. The low-hung industrial lights will change the ambience of the space in the evening, drawing the focus of those inside to the ever important kitchen area.

One last glance

Before we say goodbye to this exciting and unique family home, we are treated to one last view of the extension from the perspective of the existing living room. As you can see, the designers have cleverly and subtly merged the new and old floors together to great effect. The deeply stained timber is in direct contrast with the newly laid concrete flooring, yet despite the obvious difference in era and material finish, the two come together in perfect harmony. This is a great example for aspiring renovators, as it shows that is indeed possible to merge two vastly different design styles together for a finished product that is balanced and unified.

To see more exciting residential extension projects, check out the following ideabooks:

Victorian detached house glass extension

Modern loft conversion, Wimbledon

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!