Rear elevation showing materiality : modern Houses by Fraher Architects Ltd

The Neighbourhood Shaking Kitchen Extension

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

For even the most talented of designers, the thought of marrying two totally different eras and home design styles together is a challenge. Perhaps even sometimes deemed an unachievable feat.

Since property is becoming harder and harder to come by in built-up inner city locations, homeowners who are not satisfied with the layout of either the exterior or interior of their houses, are turning to architects to help them create new spaces from within the confines of their block. At times, it's often harder to search for answers inside the box, rather than looking elsewhere. But as you will soon see, Fraher Architects have masterfully designed a stellar extension, which creates a wonderful contrast between the old and new, nature and the built form.

Let's take a look!

Merging old and new

Rear elevation showing materiality : modern Houses by Fraher Architects Ltd
Fraher Architects Ltd

Rear elevation showing materiality

Fraher Architects Ltd

Some of the best projects on homify are the properties that create a well-resolved design by merging two vastly different styles together. In this instance, we see quite a typical London home made from yellow-brown brick, fused with a black timber and glass extension. Although the material qualities of both old and new are in contrast, they blend together in perfect harmony thanks to the ingenuity of the architects. The stunning black cladding is made from recycled scaffolding board, and adds a new world, rustic charm to this classic exterior.

Not visible from this photo is the wild flower green roof, which provides a habitat for flora and fauna. For those in the know, green roofs are a wonderful natural insulator, helping to slash our artificial heating and cooling requirements. The green roof also helps to translate the nature from the garden onto the new extension; a juxtaposition between what is natural and what is man-made.

Outside in or inside out?

Large external doors to blur the boundaries between outside and inside: modern Living room by Fraher Architects Ltd
Fraher Architects Ltd

Large external doors to blur the boundaries between outside and inside

Fraher Architects Ltd

One of the most important features of the brief was the relationship between the house and garden. As you can see, this element has been fully considered.

The large glass doors open up almost entirely, inviting the wonderful garden space to connect with the interior of the home. On top of this external extension, modifications to the internal layout have also taken place, ensuring the other rooms adjacent to this space have access to the flow of natural light from outside.

Retro revival

The living area is a culmination of wonderful retro pieces; from the lamp, to the leather couch, and not to overlook that glorious timber sideboard.

Mid-century furniture and design should be celebrated, and this is evidenced here in the obvious affection the designers have for natural finishes, high-quality materials and clever spatial relationships.

A small dining area is featured to the rear of the image, meaning the occupants can choose to dine within the kitchen area at the island. Or, for more formal occasions, at the dining room table.

The new kitchen

View across the kitchen: modern Kitchen by Fraher Architects Ltd
Fraher Architects Ltd

View across the kitchen

Fraher Architects Ltd

From this angle, we are treated to a view of the kitchen from the small living space above. The intricate workmanship is evident, with the exposed ceiling, partitioning and concrete benchtop on display.

The benchtop acts a subtle divider between the two areas, yet still allows the natural light flow from the kitchen to circulate the other spaces. Those who love to cook, obviously love to entertain, and the open nature of this kitchen area is definitely conducive to conversation and interaction. 

Light soaked

Wrap around window in the kitchen: modern Kitchen by Fraher Architects Ltd
Fraher Architects Ltd

Wrap around window in the kitchen

Fraher Architects Ltd

To finish, we find ourselves inside the new kitchen, which feels positively light soaked and airy. Given that the occupants are keen cooks, a space such as this is perfect for them to realise their culinary dreams. The layout is practical, easy to navigate and includes many storage elements. Most importantly, the orientation and positioning of the window and skylight allows a constant flow of natural light to engulf the space.

Visually, there is a mix of industrial and retro pieces in play. This is evidenced through the stunning concrete benchtop, suspended lights and, of course, the cabinetry with the cleverly drilled circular holes. Even the finest details have been considered; subtle pieces of art and decoration add to the personality and fresh vibe of the space.

To explore another similar project, check out: The Heart-Melting Kitchen Extension.

Why would you love a kitchen extension like this?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!