by homify

Unbelievable family home renovation

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Your home should feel like a personal retreat. An oasis of respite and calm. Here you will feel only comfortable and relaxed, able to shed your skin from the day just passed. Your home should reflect your personality and supplement the areas that you feel are missing from your everyday life.

The owners of this house in Mülheim, Germany, very much desired to personalise their own space. The problem was that the original building had been standing for a few decades already and was in dire need of help and repair.

By commissioning ONE! CONTACT the occupants were able to transform this drab, lifeless property into a sanctuary of tranquillity and calm. Now a shade of its former self stands a house that is sustainable and environmentally-friendly. A little piece of land the owners can be proud to call their own.

Let's take a look around, shall we?

Before: Tired façade

In this image we see a very sad photograph of the house in its previous state. The dilapidated façade looks even more depressing due to the dark roof and shutter blinds on the windows. Undoubtedly, both the house and garden needed some serious work to update it from 'house of horrors' to 'proud family home'.

When planning the redevelopment, the architects were faced with the issue of not being able to change too much of the 1947 exterior façade. Yet, as you will soon see in the next image, despite these regulations the house now looks sophisticated and completely refreshed. 

After: Fresh and modern

After a lengthy 12 month renovation period the family home was completed in 2014. Thanks to the addition of large windows, a gleaming white façade and new roof, the property is unrecognisable.

Additional living spaces have been added with an exceptional accent being added to the exterior envelope thanks to the disguise of Siberian pine panelling. The expert team have not only given the building a refreshing new look but also redesigned the garden. Encompassing modern Japanese design, the occupants can now stroll the perimeter in a harmonious and relaxed environment. 

Before/After: Aesthetic upgrades

  by homify
homify

ORT DER RUHE

homify

In this image we can see a before and after comparison of the east elevation. The terrace has given way and the bay was increased. As part of the renovation the windows were reorganised and now frame the stunning floating staircase we get a glimpse at inside. 

Sustainability was a very important factor in this project and, as a result, a central ventilation system with a heat recovery capacity of up to 90% and photovoltaic system with lithium-ion batteries was installed. In addition, a new waste water treatment plant and a rainwater tank were put in place. The rainwater is used for garden irrigation and toilet flushing.

After: Feel good living

Photographer Jannis Wiebusch captured wonderful impressions of the interior for our viewing pleasure. Inside, there is now 185 square feet of open-plan and light-filled living space.

Thanks to a controlled ventilation system, the room constantly remains a pleasant temperature. On top of this, clever interior decorating solutions have been put into place, through the use of rich wooden floorboards and earthy material textures.

After: Custom made kitchen

Given the already apparent individual nature of the house, the kitchen has too been customised to the liking of the occupants. The kitchen island connects specifically to a hand-crafted dining table made from Indonesian plywood.

A reference to nature is evident, not only through the material qualities, but also through the orientation of the living and dining area, which faces south, overlooking the garden.

After: The master bathroom

The house is privileged to have two gloriously sized bathrooms. The main bathroom, which belongs to the master bedroom, is located in the attic. A skylight floods the space in natural light, giving the whole bathroom a welcoming and inviting atmosphere.

Recesses have been made in the wall for decorative purposes, providing additional storage space for the occupants'  bathroom accessories. A wooden vanity with floating mirror adds the finishing touches, making this space the epitome of elegance and modernity. 

After: A most luxurious shower

Befitting to a master bathroom, luxury features should not be missed! Upon first glance of this shower it is obvious that this notion has very much been put into consideration.

A rainforest shower allows the occupants to wake up or go to sleep totally refreshed, being gently doused in water from an array of different angles. A small window lets light inside yet still retains a most adequate level of privacy. Special mood lights have been installed via integrated ceiling LEDs.

After: An extravagant guest bathroom

Even the guests staying in this home are treated like kings and queens. Provided with the same wonderful material qualities as the master bathroom, visitors will very much feel right at home.

The design employs the same earthy tones as evidenced in the other bathroom yet with a slightly different touch, added via the mosaic of ceramic tiles behind the copper coloured taps.

For another amazing transformation project, check out: The invisible extension surprise.

How shocked were you by this incredible transformation?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!