North London House Extension: modern Living room by Caseyfierro Architects

A British family's snazzy home extension

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

When you have a growing family, your house, of course, needs to evolve with you. Sometimes, this is not always the case and the homes we've grown accustomed to (and learnt to love)  just cannot keep pace with our ever-changing needs.

In this instance, a much loved family home in North London has been expanded to better suit the owners. This was done in a way that gives the existing property an incredible spatial layout and a new found relationship between garden and home.

Completed by Caseyfierro Architects, this home renovation included upgrades that are necessary to modern living, thus making this home a space the owners can be proud to call their own. 

Take a look!

A home of contrasts

North London House Extension: modern Living room by Caseyfierro Architects
Caseyfierro Architects

North London House Extension

Caseyfierro Architects

Wow! The contrast between the extension and existing home is really unique. The undulating, bending form of the new roof is a wonderful architectural feature, adding a totally new dimension to this outdoor space. 

Extensions can go two ways; either they blend in with the style of the existing property or they're a total contrast. As you can see, this design favoured the latter. What cannot be understood from the outside view is how this spectacular roof looks from within. It is truly something special.

Inside, outside

North London House Extension: modern Living room by Caseyfierro Architects
Caseyfierro Architects

North London House Extension

Caseyfierro Architects

From the inside you can begin to understand the interesting form of the aforementioned ceiling. The folded, bent shape almost looks as though it's an intricately formed piece of origami. The sleek black framework of the windows and doors acts as a life-sized picture frame to the landscape. Who needs art when nature is your canvas?

As you can see, the line between the outdoors and indoors is blurred, with the large wall of glass inviting the manicured garden inside. For the musically inclined family members, what better muse to inspire you than nature itself? You can open the doors, smell the freshness of the flowers or the humming of bees and instantly feel creative!

Floating

North London House Extension:  Corridor & hallway by Caseyfierro Architects
Caseyfierro Architects

North London House Extension

Caseyfierro Architects

The contemporary staircase is yet another stunning architectural feature in this home, looking as if the wood was folded by the hands of a master.

The glass partition cleverly allows this staircase with outstanding sculptural quality to be on show, as well as ensuring that a transitional space such as this remains well lit from every floor.

Bathed in light

North London House Extension: modern Bathroom by Caseyfierro Architects
Caseyfierro Architects

North London House Extension

Caseyfierro Architects

The bold, modern bathroom is yet another light-filled and airy space, which is also lacking any walls or partitions that may sacrifice the available natural light. Though is it quite large in footprint when compared to most London bathrooms, the design is streamlined and well thought out, with the colour palette kept neutral and subdued.

Keeping bigger items—such as the vanity, toilet and bathtub—to the perimeter of the space ensures the line of sight is drawn towards the back of the room. If you look up, there is a wonderful elongated series of skylights in the ceiling, further bathing the space in the ethereal glow from the delicate English sun.

Simply glowing

North London House Extension: modern Dressing room by Caseyfierro Architects
Caseyfierro Architects

North London House Extension

Caseyfierro Architects

Last but certainly not least, we see inside one of the other newly refurbished rooms. The shape of the walls is a real standout, creating an interesting quasi-triangular shape in the background where a mirror has been cleverly placed.

Adding a mirror to a narrow or small space tricks the viewer into thinking the area is actually larger than it is, which is a technique used to great effect in this room. The white-on-white colour palette, in conjunction with the flow of natural light and clever visual effects, makes this space seems as though it glows.

For another wonderful British house addition, don't miss: The phenomenal Victorian home extension.

What was your favourite element of this fab home?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!