Walls by homify

A Family's Futuristic Home Extension

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Some of our favourite projects are those that blend into an existing property, updating an older home by creating new internal and external spatial relationships. This is especially true for many homes in London, when the street facing façade, due to strict council regulations, needs to remain intact, thereby only allowing changes  to be made inside or out of sight.

Titled 'Light Cube', the extension to this home was envisaged by Thomas & Spiers Architects and, as you will soon see, is a clever amalgamation of light, the built form, and technology. We've been told time and time again that size doesn't matter, and this is certainly the case in this home, where a petite extension packs a massive punch.

Take a look around…

Inside, out

 Walls by homify
homify

light cube

homify

From the outside, we can see the wonderful contrast between the inside and outside spaces. Thanks to the folding doors, the two areas can be completely opened up to one another. Sustainability has also been considered, with an anthracite zinc cantilever roof structure installed to absorb the heat and improve the overall performance of the south facing façade of the home.

A special type of render has been afforded to the exterior, which doesn't require copings. For those not in the know, copings are the caps that cover junctions in a wall. As you can see, the finish is uniform and sharp, looking as though it was made from one single piece.

Material explorations

  by homify
homify

sketch elevation

homify

This image shows the exploratory work of Thomas & Spiers Architects, who were looking at different textural qualities and material finishes and forms for the new extension.

The original plan was to install cedar shutters to the rear façade, however, this idea was unfortunately lost due to budget constraints. Nevertheless, the finished result from the architects is stunning even without the shutters.

Light and space

minimalistic Dining room by homify
homify

inside/outside

homify

The combination of grey pale timber flooring inside, and granite on the terrace, create a continuous line of sight that draws the eye outwards.

While the distinction between the two is made visible by the change in material finish, the line between where the indoor and outdoor spaces start and finish is blurred. 

Transitions

minimalistic Kitchen by homify
homify

kitchen glazing

homify

The contrast provided by the charcoal coloured cabinets and stark white walls is simply stunning. A monochromatic scheme is forever in fashion, and is the epitome of elegance and class.

The spatial layout of the kitchen is smart, with our attention drawn to the central kitchen benchtop. To avoid any dark and hidden spaces, ceiling glazing was added to ensure that every nook and cranny is illuminated.

Casual encounters

minimalistic Kitchen by homify
homify

concrete worktops

homify

Before we leave this charming London home, we finish with a view from the living area into the kitchen. Three white chairs facing inward act as a casual space to eat, or finish off some last minute homework.

The kitchen was designed in-house, and is conducive to interaction and conversation, thanks to the lack of partitions in the space. It's possible for the adults to watch the children as they play in the living area, which is an essential factor for a busy family.

To see another exciting home extension, check out: A British Family's Snazzy Home Extension.

What was your favourite aspect of this modern extension?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!