by A54Insitu

Modern loft conversion

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

On the very top floor of a building in Zaragoza, was this scary looking loft that resembled a creaky old attic from a horror movie. You can just imagine a scene from Birds by Alfred Hitchcock filmed in this dank and uninviting setting. 

The sloping roof, shabby cracked walls and windows that have haphazardly been placed around the space reflect very little foresight or organisation by the original planners. It's almost impossible to imagine that this run-down attic could be transformed into a comfortable and modern living space.

However, thanks to the clever thinking and planning of the architects at A54insitu, this attic space has been afforded a second chance at life. 

Let's take a closer look…

Before: The dilapidated interior

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

Traditionally speaking, it's not common to find a functioning household in the top floor of an apartment building. Normally, it's used for utilities or storage as the floor plan and size is limited by the sloping roof and lack of orientation towards natural light. 

In recent years, given the shortage of living space in cities, architects and homeowners alike have been turning their attention to these seemingly unusable spaces, transforming them into petite architectural marvels.

Before: Screaming for help

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

Not only was the shape of the attic difficult to work with, the condition of the space also left much to be desired. The structural supports on the roof were in bad condition, as was the floor and wall coverings. 

Flaking, maligned and moist, the architects had much work to do before this apparently inhabitable space could be called a home!

After: The new living space

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

After a gigantic facelift, the space looks completely different! It's almost impossible to imagine that it's the same place! 

The old wooden roof structures have been retained, highlighted by a stark white lick of paint afforded to both the ceiling and the walls. The windows have not been changed, and the design has been improved to let in as much natural light as possible. 

The wooden floors give a warm, homely touch to the house, balancing wonderfully against the original ceiling beams. As you can see, modern creature comforts have been installed into this contemporary living space, with a fireplace and radiators to ensure that the occupants can remain toasty warm even in the most bitter of winter months.

After: The kitchen

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

Given the limited freedom caused by the shape of the attic, the interior was organised as best as possible to support the existing structure. However, the focus of the design was was to retain an open nature. The idea was to have as few partitioning elements as possible, negating the need for the traditional placement of doors. 

The kitchen opens out onto the living room, subtly separated by the island, which doubles up as a casual dining area. The high gloss finish helps to reflect the available light, all while looking sleek and contemporary. 

To the left of the picture you get a sneak peek at the bedroom, which we will look at in detail below…

After: The bedroom

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

The bedroom is full of light thanks to the windows on the façade and roof, and is separated from the lounge, kitchen and dining room through an integrated wardrobe. 

There's no need for any doors as the strategic position of the bed prevents prying eyes from looking in.

After: The utility room

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

With direct access from the bedroom, the bathroom extends longitudinally directly behind the kitchen. It's divided into two zones; a first linked to the sink area with washing machine, and the other where the toilet and shower area is located.

Obviously, a door could not be avoided in this instance but the cut-out has been made as big as possible.

After: The bathroom

  by A54Insitu
A54Insitu

Reforma de vivienda de Conde Aranda Zaragoza

A54Insitu

To make the occupants feel as though they are living in space bigger than it actually is, the shower wall is a translucent glass panel meaning that all the available light can penetrate the space.

The chosen colour scheme, which is largely white, is also the best to ensure this bathroom feels spacious and bright. In such a small footprint, the architects have made the very best of this attic space.

To see another great attic transformations, see how this: Neglected 160 m² loft gets second life.

Share your thoughts on this renovation, below!
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!