Before & after: Extraordinary coffee shop makeover

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Loading admin actions …

We've focused on the before and after projects of many residential properties on homify as of late, so we thought we'd change it up and look to something a bit different. Today we're going to check out the complete renovation of a Dublin café by Terry Design. The coffee scene in Dublin is thriving, and this stellar addition to the stretch of shops on Grove Road was met with welcoming arms. As you will soon learn from the before images, the existing shop left much to be desired, and the location was crying out for help. Take a look…

Before: An uninviting front

The green and yellow façade is nothing short of an eyesore, and would definitely deter clientèle instead of bringing them in. The colour scheme and metal exterior do not match the existing streetscape, which is largely neutral coloured brick, instead, it stands out like a sore thumb.

After: A hip exterior

As you can see, the new, wooden clad exterior feels far more inviting than its hodgepodge forefather in the previous image. The engraved business name promotes an artisanal quality, letting us know that this is a space where attention to detail matters, and proving that it is at the height of contemporary café design.

Before: An outdated prep area

Though we're not entirely sure as to what was in the premise before renovation, you can see by looking at this before image that it leaves much to be desired. According to colour psychology, red is proven to increase appetite—but on the same grain, it is also an aggressive and passionate tone that can promote negative feelings, too. The mismatch of stainless steel appliances and cramped kitchen space doesn't feel as though it would be conducive to happy working and prepping conditions.

After: A stylish counter

Wow—what a difference the new design makes! The concept matches very much the theme of the coffee shop—organic, earthy and contemporary. As you can see, a lot of attention has been paid to the storage capabilities and general layout of the shop, making it easy to walk around and work in. The large glass jars also create a certain level of transparency for the customers as they can see exactly what will be used in their coffee or tea.

Before: A drab interior

As evidenced in the previous before image, non-tasteful shades of red and off white have been merged together to create a rather unsatisfying ambience. Cables are haphazardly strewn across the ceiling looking not only untidy, but dangerous too! Though the shutters are down, the internal space is tired and rundown and calling out for a new lease on life.

After: Light filled & spacious

This image shows off the ingenuity of the design firm as we now see a space that is nothing short of a pleasure to be in. The contrast of different material textures such as reclaimed timber, angle iron, hemp rope and concrete is awarded with a stellar pop of red from the plastic chairs. As you can see, nothing remains of the previous business as we find ourselves inside a coffee shop that is chic yet a little eclectic at the same time. The choice of lighting helps to add to the cosy setting, with low hung lights providing a certain level of warmth and intimacy.

After: A modern hang out

Again, you can see how reclaimed timber have been used to create additional seating to great effect. The white tile wall is also of particular interest, contrasting wonderfully against the raw nature of the chairs, tables and bench. You may not have noticed at first glance, but the wall behind this section has mirrored inserts—yet another clever design feature employed by the designers to make the space feel and seem larger than it actually is.

If you liked this ideabook, you should check out the transformation of this London burger joint: Gourmet Burger Kitchen, Earls Court

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Request free consultation

Discover home inspiration!