The big reveal: London flat reinvention

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

One of our favourite types of projects on homify are seeing the before and after stages in home renovations. Whether it's a colossal house of 1000 square metres, or a tiny barn in the English countryside, witnessing the transformation is always exciting. The project we are privileged to tour though today was completed by Jonathan Clark Architects. Located in the picturesque suburb of Maida Vale, this flat was completely reinterpreted throughout. Working with 89 square metres may not seem easy, but how the architects have managed to reconfigure and change the spatial layout of this Grade II Listed mid-Victorian style apartment is nothing short of amazing. The result is an open plan space that can be adapted to suit the needs of the occupants. Take a look…

Before: The apartment pre-refurbishment

Sometimes, it is necessary to strip everything back to it's skeletal form, returning to basics to start all over again. This is especially so when reinterpreting and renovating a building, as you want to remove all traces of the past, and create a blank canvas for your style and memories. In this case, the apartment was completely gutted, ready to be shaped into a space the occupants can be proud to call their own.

A new spatial layout

One of the most important aspects of the internal layout of the flat was flexibility. The main space is 11 metres long, and if desired, can form an incredible open plan entertaining area. One of the most interesting aspects of this home is the top hung acoustic wall, which can be added and removed from a hidden recess to form a partition between the rooms on either side of the main space. With this in mind, the home can be instantly transformed into a two-bedroom flat, or work in its original state as a one-bedroom apartment with large open plan sitting and dining room.

Transitions

To ensure the bathrooms have access to natural light, frosted and coloured glass partitions have been installed to allow light to flow through from the living room. Working to great effect, the panels add a certain mystery to the space, seeing the moving silhouettes of people behind the opaque partitions. Though full privacy is maintained, you cannot deny the stellar effect that this design feature adds to the home.

The layout of the furniture in the living room is centred inwards, with the back of the L-shaped couches forming a subtle division between the various spaces. Focussed towards the bi-fold doors, the occupants can enjoy the view and gentle breeze from outside all from a seated position.

Dialogues

It is apparent that the new spatial layout of this Maida Vale apartment is conducive to interaction and sociability between the various spaces in the home. Whether it's between the living room, dining room or kitchen, it is possible for both occupants and guests to navigate the internal floor plan with ease.

The contrast provided by the rich wooden panels on the floor and cabinetry adds a luxurious and modern touch to the space, and works wonderfully against the stark white of the walls.

Marvels in design

The design of the bathroom is truly spectacular; fashioned from intricately mosaicked pieces of green tile. In the background, it is possible to see one of the bedrooms—yet another wonderful corner of this home that lacks heavy, obtrusive partitions. The chosen colour palette oozes with serenity and calm, making the occupant feel as though they are at the sea or tucked away with nature. The large mirrored panels are an essential optical illusion in the space, reflecting the available light and making the bathroom look much bigger than it actually is.

If you're keen to see the transformation of another London apartment, check out the following ideabook: West London lifestyle: Salvaging a lower ground floor flat.

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!