The two-faced home

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Built in 1929, Storey's Way is a Grade II listed house completed by architect Baillie Scott. Unfortunately, the 80s had made their mark on the property, with the addition of, as the architects put it, an unsympathetic rear extension. Hudson Architects replaced the extension with a modern glazed pavilion, that doubles up not only as a stunning pieces of contemporary architecture, but also adds precious living space to the footprint of the existing home. The key was to blend the new build as seamlessly into the existing home as possible, and therefore, high quality materials with a minimalist appeal such as glass, brick and steel were used to construct the extension. The architects have opted to show off the vastly different eras of the two builds, which works to great effect. There is now a strong connection between the inside and outside spaces, opening up a whole score of new living and entertaining possibilities for the occupants. Take a look…

Old meets new

For those who would like to see an astounding merge of new and old architecture, this image exemplifies how it is possible to marry two distinctly different styles together. It is possible to introduce a new, modern addition without it overshadowing or overpowering the existing home. In fact, despite their obvious differences, the two go hand in hand.

Glowing in the night

This image is particularly evocative as we now have an idea of what the extension would look like at night time. Even fully lit up, it isn't overbearing on the house or garden. In fact, the effect created is nothing short of stunning.

Floating in the landscape

From this angle, you can see how the extension has been integrated in with both the surroundings and the existing home. Though there is furniture placed inside, the view is largely uninterrupted, with the other side being almost entirely visible. The slight reflection caused by the finish of the glass helps to blend the new living room into the landscape, making it appear as though it floats.

Views for days

From the inside looking out, you can see how wonderfully the designers have created an uninterrupted line of sight for the occupants. If it weren't for the frames, you'd hardly think there was a barrier there at all. The simple choice of furniture means both occupants and guests can concentrate on the most important thing—the view of the garden.

Seamless integration

In this final image, we are treated to a view that shows us the relationship between the glass extension and existing brick home. As you can see, the translucent nature of the glass blends new with old seamlessly and to stunning effect. This project goes to show that it is indeed possible to merge the past and present together, and we hope it proves other renovation-ready homeowners who are looking to extend the footprint or liveable areas of their period properties.

To see another stellar glass box extension, check out the following ideabook: Extraordinary glass extension in London

Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!