A breathtaking kitchen extension in London

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

A breathtaking kitchen extension in London

Johannes van Graan Johannes van Graan
De Beauvoir Rear Kitchen Extension:  Kitchen by Gullaksen Architects,
Loading admin actions …

Today’s ‘before and after’ piece comes to us from Gullaksen Architects from London. Their project? A new rear extension to an existing house where the new family kitchen opens up most delightfully onto the exterior garden. Folding doors and a new interior look complete the picture, as well as (of course) lots of new indoor space to extend the kitchen/living area during the summer.

Did we mention everything about this design (the layout, the materials, the colours, the way incoming sunlight hits the walls and floors, etc.) is 100% inspirational?

Before: The kitchen

Not really what one would envision for a family kitchen, right? The narrowness of the existing kitchen made it quite cramped for family use. And the small window and side door made for an awkward connection with the garden.

Obviously we can do better than this…

After: The kitchen

De Beauvoir Rear Kitchen Extension:  Kitchen by Gullaksen Architects,
Gullaksen Architects

De Beauvoir Rear Kitchen Extension

Gullaksen Architects

Now this is a most decadent space for morning coffee, afternoon tea and evening wine, not to mention the social ambience that this new style and layout affords the homeowners. 

The new full-width kitchen is flooded with light from the tall bi-fold doors, as well as the roof light situated above the dining area. Large-format slate flooring and an Ikea-style kitchen with marble tops give this space a modern yet earthy feel.

Need a professional touch in your kitchen (or bathroom or garden… )? Check out our range of experts here on homify.

After: The new utility space

Rear Extension Kitchen:  Kitchen by Gullaksen Architects,
Gullaksen Architects

Rear Extension Kitchen

Gullaksen Architects

It would appear a new functionality factor creeped into the new design: the white 'zone' between the existing house and the new extension houses stairs, shelving, wine fridge and a utility space for the washing machine and tumble drier. 

And the glass doors allow the kitchen to be separated from the living room, yet still enjoy visual contact.

Before: The rear extension

The Rear Extension before:   by Gullaksen Architects,
Gullaksen Architects

The Rear Extension before

Gullaksen Architects

Thank goodness the makeover extended to the exterior space as well. It was (wisely) decided that the white-rendered blockwork walls with mismatched windows were not in keeping with the style of the property. 

In addition, the old space also had a partially covered alleyway that had been made virtually redundant as practical outside space, as the area was enclosed by the neighbour’s rear extension.

After: The rear extension

Rear extension after:   by Gullaksen Architects,
Gullaksen Architects

Rear extension after

Gullaksen Architects

This is more like it! Thanks to timber-frame bi-fold glass doors, the exterior garden and interior kitchen/dining room now have a strong visual link. And let’s not forget about the ample amounts of daylight streaming indoors on a daily basis, plus those lush green views! 

In the spirit of exterior beauty, have a look at these Low-maintenance garden ideas.

So, did this design inspire you?
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd,

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!