Soundcloud office

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

Our theme for the week is office spaces - so we have decided to save a really exciting project to close the week with. KINZO, from Berlin, has achieved incredible results with the new headquarters of the online platform SoundCloud. The office surprised the next great designers with its many unusual meeting rooms, work areas and exceptional details: table tennis tables to get rid of excess energy, cosy reading areas in the library, many open plan seating options to facilitate conversation, and also the odd relaxation spot for power napping. The fast-growing start-up, which is considered one of the leading websites for music sharing, also wanted a representative office in which to create spatial identity. It was all about conveying to employees and visitors, an architectural feel that reflects the creative, communicative and extraordinary way of working in the company. And we think that KINZO have done a great job!

Reception

The input range is—like all areas of this office - flexible, due to the very open nature in its design. Many old and new walls remain without plaster according to the architectural interventions—so it makes for an interesting combination of old and new elements. The opening between the two lower floors was the largest change to the existing structure. Here, a staircase was built, which now connects the entrance with the cafeteria.

Old brewery

In the middle of Berlin, close to the former Berlin Wall, is the former brewery building. It has a modern industrial  exterior that exudes charm. On three floors, and with a with a total of approximately 4,000 square metres, the SoundCloud office was redesigned with a holistic approach.

Flexible use

The reception area on the bottom floor, is equipped with a counter, which merges fluidly into a large lounge. This area is to provide employees and visitors with a nice place to conduct meetings, relax and get creative. 

The cafeteria

The staircase leads down into an eating area, that as you can see, that is in the midst of a cosy cafeteria. This space is actually the central meeting point for all three floors. The whole concept has a theme that runs through the entire building which is: acoustics. Given the company is all about sound, how could it be anything else? The theme is demonstrated in this scene via the abstracted sound waves which act as ceiling panels.

The connection between work and play

The SoundCloud office operates through the themes that are created in the work ethic and design of the office. We see on the ceiling again, the clear theme of the sound waves which are surrounded by the essential structural elements. The industrial character of the building is thus connected visually with the work and mentality of the young company.

Meeting rooms

This meeting room, called Classroom, takes its name from the feature panels on the walls, which allow for creative thinking and illustration of ideas. Special feature: the panels also act as shutters, with which you can completely darken the room! 

Bathrooms

The toilets are decorated in a combination of dark colours. In this example, we need a beautiful shade of mauve pink. By using intense colours and background music, the designers have created the perfect club atmosphere in the bathroom!

Think tanks

The smaller meeting rooms and think tanks of the company were designed with individual colours and have been given their own names. The spatial delineation, which has been achieved by using glass walls, ensures transparency, but at the same time provides the necessary privacy for a peaceful environment.

Office library

Hidden away in your own little niche, this is the private library of the building. Here you can settle, relax and get stuck into your favourite book.

Staff lockers

The multi-functional furniture, in which wardrobes, alcoves, water bars and lockers are located, have also been created by the designers from KINZO. Here we find further motifs of acoustics in the form of speaker cabinets.

Workspaces

Large, open and wide workrooms facilitate thinking and open communication. These ideals were part of the brief for KINZO for the new SoundCloud office. Called herb lights, these were developed to combine acoustics and lighting in one single object. 

Fireplace room

For those cosy moments, the office also has a fireplace room. With a roaring fire and the music from a record player, you can be guaranteed that nobody will be able to resist the charm of this extraordinary space!

Table tennis in the office

A photo booth for those unforgettable moments, and a table tennis table, in order to challenge not only colleagues but also friends, has been cleverly added as a part of the design concept. KINZO wanted to show that in an office work and play are both as important as each other.

The nap room

A place to relax and unwind with soothing blue with soft materials.. welcome to the Nap Room! Here, the employees of the SoundCloud office, can enjoy a hidden moment between work and just relax for a moment—and, if necessary, you can even pull the curtain across if you need darkness! We often forget, a creative mind needs a break now and then too!

For more office design take a look at the ZDF studio in London.

Photos courtesy of Werner Huthmacher (SoundCloud)
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!