The Spectacular Jersey House

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

Today on homify we look at a stunning house on the island of Jersey, the largest of the Channel Islands that are located between the UK and France.

The design of the home was undertaken by Hudson Architects, who worked within a budget of £2.5 million. The resulting house, which was completed in 2012, takes into account the local natural resources and environment, producing a stunning family home.

A magnificient contemporary structure

The house rests on the top of a plateau that provides sea views of the picturesque Saint Ouen’s Bay. Despite its elevation, there are not many sites on the island that provide full glimpse of the entire structure so when you finally reach the end of the lane and arrive at the house, a surprising contemporary marvel awaits you.

One of the first details that catches your eye is the sloping roof, whose slant upends the conventional boxy shapes that we have come to expect from modern architecture. The slope, as well as the over-hanging part of the second floor, also brings cliffs and coastline to mind, which is a fitting allusion given the home's seaside location. 

Materials

As we begin to walk around the back of the house we again see how the rectangle structure has has been reworked through the introduction of the promontory that echoes seaside bluffs. Another feature that stands out on the home's façade is its combination of contrasting materials.

The majority of the walls consist of white render, a traditional building material throughout Jersey. The timber cladding balances the blinding white with its warm presence. Also utilised is pink Jersey granite, most of which was sourced locally. All three materials work together to create a facade that echoes the colours and texture of its natural setting.

Hidden surprises

As we continue circling the house we see it unfold to reveal a much larger structure than originally presented. The rear holds another architectural surprise: this semi-circular structure.

The round addition is meant to pay homage to the small defensive forts known as Martello Towers that are scattered along the Jersey coast. In addition, its curve and stonework adds a softness to the angluar strugture of the building, again playing with our expectaions about contemporary architecture. 

Contemporary interior

Like the façade, the interior of the home is designed to reflect a combination of styles, ranging from the modern to the cosy, for a look that is altogether contemporary.

The stark white walls combined with elements such as the simple lines of the furniture, as well as the glass and metal details of the coffee table and railing, give off a vibe that is almost industrial, while the rich rugs and warm wooden tones ensure that the space is comfortable and inviting. 

Mouth-watering kitchen

The kitchen stands out from the open plan interior, partially through the use of a different flooring material. The grey stone floor provides a nice contrast with the whites and woods of the room.

Notice that the kitchen is located at the higher side of the slanted roof, allowing it to receive maximum light. The living areas are located closer to the ceiling's lowest point, meaning a cosier placement is achieved.

Interior stone

The granite from the house's façade also appears in the interior space, as we can see here. That reuse of materials, combined with the sloping roof that becomes the sloping ceiling, creates a seamless merging of interior and exterior.

Since these materials were specifically chosen for their relationship to Jersey, working them into the interior design of the house also serves to bring the natural landscape inside. 

An amazing bathroom

This gorgeous bathroom's most notable feature are the Le Corbusier inspired windows,  which echo the asymmetric profile of the house.

The slanted sides of the bathtub mimic both the sloping roof and the effect of the windows, making this room work well as a part of the larger whole.

The half tower

Here we see the inside of the half tower. Its sparse décor gives it a slightly different feel than the rest of the interior, which leans more toward the comfortable and homely. 

The stone floors, wooden bench and granite walls bring to mind the interior of a cathedral, while the arrangement of the windows again suggests a tower or lookout point. Overall, the effect of this room is like that of a sanctuary; a protected, quiet place to sit and contemplate the view.

A shining beacon

We take one parting glance at the house all lit up at night, looking its most spectacular. The exterior spotlights provide plenty of light for the outdoor living space and also serve to reinforce the allusion to the Martello Tower by lighting up the house to be a beacon on an island cliff.

To tour another fantastic Channel Island home, check out: The Guernsey Home with a Touch of Class.

Do you think this was £2.5 million well spent? Would you have done anything different with the interior? Let us know, below!
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!