homify 360°: The sensational renovation of a Catalan Villa

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

Today on homify 360° we look at an amazing project, the restoration of an ancient Catalan villa and its transformation from farmhouse to a contemporary single-family home. Emerged in a vast green landscape filled with unique and wild vegetation, the home offers fabulous views of the Mediterranean Basin and corresponding Medes Islands. It is located near the city of Girona, in an area known as the Natural Park of Les Gavarres, which is a nature reserve where a vast plantations of oaks, pines and other vegetation are found. The Catalan atelier Zest Architecture managed to find a perfect balance between the vernacular and the contemporary, thus following the intentions of the owners to restore an old farmhouse into a functional contemporary villa, to be used as a weekend retreat from the great metropolis.  

Overlooking the landscape

Beautiful and stately: two adjectives that come to mind to describe the perfect restoration project of this house. In the picture you can see exactly everything that characterises the building: a sublime choice of materials, the architectural design and the hinged relationship with the surrounding landscape. An idyllic location that exudes peace and tranquility at any time of year. 

Ancient stone

Villa CP is a restoration project of a newer house that was designed based on an ancient, pre-existing stone structure. Most of the existing stone walls were rebuilt with large rocks from the landscape, thereby linking the house with its beautiful surroundings and the typical Mediterranean area where this property is located.

The interior

The kitchen and dining room are merged into one fluid and luminous space. The original roof structure was maintained and adapted to a new use, and all the equipment modernised for the new kitchen. Appliances and modern design furniture give the final touch that makes the home reflect today’s styles.

The living room

The view we have of this image shows us the top floor of the house where common areas like the living room and kitchen are located. Both give access to the pool and surrounding garden, which are located on the same level. This unconventional option was put in place because of the rugged terrain of the landscape, and its implementation allows the home to make the most of its surroundings.

Specifically in the picture we see the living room, which is projected over a mezzanine. The colorful décor helps to create a more dynamic and personal environment. Generous light and the subtlety of the architecture take care of the rest.

Sustainable beauty

As is usual for their practice, Zest Architecture took great care that this project would be a form of sustainable housing and respectful of the environment. The selection of materials and elements, like the choice to use natural pool water filtered by plants and gravel, the insulation made with local cork, and the systems of heating and cooling are all statements of that sustainability.

The ancient and the modern appearances here are in opposition and juxtaposition. Many elements were left in their raw, unprocessed form, without shame, and interconnected with the contemporary aspects. This is to ensure that this project maintains its natural beauty, as is the case with weathered steel, wood or clay. Natural erosion will make this project even more beautiful and unique over time, thanks to its materials and architectural techniques. 

What do you think of this house? Let us know in the comments!
Whitton Drive:  Terrace house by GK Architects Ltd

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!