House At Camusdarach Sands Main Elevation:  Houses by Raw Architecture Workshop
House At Camusdarach Sands Main Elevation:  Houses by Raw Architecture Workshop
House At Camusdarach Sands Main Elevation:  Houses by Raw Architecture Workshop
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK

Over 2000 years ago the

occupants of Skara Brae, Orkney used locally sourced materials to build partially submerged dwellings providing thermal insulation and protection from the storm battered climate. The weather definitely hasn’t improved, but for the most part the buildings remain intact.

Incorporating these principles, Raw Architecture Workshop has completed a new build house on steeply sloping former rough grazing land at Camusdarach Sands.

The clients, a young couple already living and working in this isolated location, were keen that we develop the proposals to capture the spectacular sun rise views over the mountains and sun set behind the islands. Given the topography of the site our early response was to locate the living spaces on the upper portion of the plot, with sleeping accommodation and entry level stacked below.

During an initial visit we pinpointed specific axis that would provide best views from the site. These were translated into physical models and the symmetrical, splayed and cranked plan was derived. Similar forms were also explored in the section to reduce the visual mass, significantly improve the field of view from opposite ends of the space and increase daylight levels, which are critical in mid-winter around this line of latitude. In time the wild grasses will re-grow around the building to further reinforce the idea of a building built into, and not on top of, the hill.

Construction is low tech consisting of an exposed concrete base sitting beneath the more expressive timber frame superstructure. There is a clear distinction in internal arrangement of space and function across 3 levels denoted by changes in light levels, scale of spaces, floor to ceiling heights and materials. Entrance is at the lower level into a darker, utilitarian concrete bunker. As you progress up through the building, via the birch ply staircase, spaces enlarge, daylight levels and ceiling heights soar, and materials are characterised by a lighter finish. The angular form of the building is reflected in the black painted cedar internal door handles and handrail detail of the plywood balustrade.

We were conscious that connection to the garden would be critical for a rural house and felt it important that you were able to step out of the main living spaces directly onto the landscape. This factor controlled the balance between elevating the top floor sufficiently to see the islands and keeping it low enough so that you were only 3 steps from the garden.

Environmental considerations vary in scale and type, from building position and orientation, local labour, skills and materials, to the inclusion of an air source heat pump and super insulation to provide a U-Value of 0.15 [W/m2k] to walls and roof.

The final external colour was much debated and in the end black was chosen to tune into the characteristics of the peat, gorse and stormy skies. Perhaps, in a few years, we might try a deep red.

Similar Photos
Comments

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.