Kamvari Architects

Kamvari Architects

Kamvari Architects
Kamvari Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Harman Drive

The proposal seeks to address the reorganisation of a single family house through a ground floor and basement extension.

The property had previous been extended by the same owner and the kitchen relocated to what formally was the garage, this had increased floor are but resulted in quite unusual and unusable space being generated. With vast formal entertainment space the family was forced to used a front room as the main family space. The client was seeking a basement extension which would allow the family space to be moved downstairs and the ground floor to be reorganised for entertainment. Our challenge was to address this so that the spatial quality of the basement would be such that the family would be comfortable to spend time there. Through a number of proposals we were able to show the client the spatial quality achieved through traditional means of basement extensions and how through the use of a simple sunken courtyards this could be transformed. Our proposal changes the basement from cramped and unlit space to one which is better suited to permanent occupation, the courtyards allow us to link the basement to the garden and to be able to designate outdoor amenity space on the basement level creating a naturally lit interior condition. The courtyard also help to organise the space by separating the main living spaces from the gym which is hidden across the courtyard, in this way the courtyard serve as buffers between the living spaces and the space designated for activity. The impact of the basement extension is reduced by hiding the bulk of the extension under the garden, in this way the visual impact is minimised and the green roof can be used as part of the garden. The simple use of sunken courtyard meant that the family space which would be relocated to the basement would be space which would cater for the clients family and their needs, this proposal was submitted to Barnet council and planning gained in July 2012

Location
London
  • Harman Drive:  Living room by Kamvari Architects

    Harman Drive

  • Harman Drive:  Living room by Kamvari Architects

    Harman Drive

  • Harman Drive:  Living room by Kamvari Architects

    Harman Drive

  • Harman Drive:  Living room by Kamvari Architects

    Harman Drive

Admin-Area