The Garden Room | homify
Folio Design
Folio Design
Folio Design
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

The Garden Room

Folio Design has added another stunning development to its portfolio of high-end properties, with completion of a luxurious garden room in Highgate. Owners re-commissioned Folio following a refurbishment of their five bedroomed home in 2011, requesting that an unused area of their garden be transformed into a relaxing, sustainable leisure space, integrated with the woodland beyond.

Nestled amid a backdrop of lush green trees, stands the 400ft2 single storey structure. Housing a sitting room, gym, sauna, shower and relaxation area and wrapped around a central external hot tub. This joins both a rill and a natural pond, sympathetically built into the landscaped garden.

To successfully meld the structure into its surroundings, Folio Design worked closely with landscape designers, sinking the house into the garden so that it appears to rise up from underneath the tree-line. In this way, the beautiful woodland view from the main house is maintained and the sweeping lawn is seamlessly connected to the garden house via the planted, green ‘eco roof’.

Folio Design used natural limestone flooring, underfloor heating and cast glass to create a warm, welcoming spa feel throughout. Muted organic colours bring cohesion with the outside space and a continuous stargazing roof across the breadth of the house adds playful light and panoramic views at night.

Full height sliding folding doors have been used to open up the seating areas to create a truly integrated garden ‘living room’, and impressive area for entertaining in the warmer months. Externally, Folio Design has referenced the surrounding copse with green oak cladding and cedar shingle roofing. Slot windows have been added to the gym for privacy.

All photography courtesy of Tony Murray.

Location
London
  • Folio Design | The Garden Room | Evening Exterior View Folio Design Modern houses Wood Green

    Folio Design | The Garden Room | Evening Exterior View

  • Folio Design | The Garden Room | Entrance Folio Design Modern walls & floors Wood Green

    Folio Design | The Garden Room | Entrance

  • Folio Design | The Garden Room | Sauna & 'Outdoor' Shower Folio Design Modern spa

    Folio Design | The Garden Room | Sauna & 'Outdoor' Shower

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] A complete guide to building a sauna in the garden
  • Folio Design | The Garden Room | Living Room Folio Design Modern living room

    Folio Design | The Garden Room | Living Room

  • Folio Design | The Garden Room | Central Hub Folio Design Modern balcony, veranda & terrace

    Folio Design | The Garden Room | Central Hub

  • Folio Design | The Garden Room | View Towards House Folio Design Modern garden

    Folio Design | The Garden Room | View Towards House

  • Folio Design | The Garden Room | Daytime Exterior View Folio Design Modern houses Wood Green

    Folio Design | The Garden Room | Daytime Exterior View

  • Folio Design | The Garden Room | Outdoor Hot Tub Folio Design Modern balcony, veranda & terrace Green

    Folio Design | The Garden Room | Outdoor Hot Tub

  • Folio Design | The Garden Room | Evening Living Room Folio Design Modern living room

    Folio Design | The Garden Room | Evening Living Room

  • Folio Design | The Garden Room | Black & White Plan Folio Design

    Folio Design | The Garden Room | Black & White Plan

  • Folio Design | The Garden Room | Rendered Plan Folio Design

    Folio Design | The Garden Room | Rendered Plan

Admin-Area