BIG-BJARKE INGELS GROUP

BIG-BJARKE INGELS GROUP

BIG-BJARKE INGELS GROUP
BIG-BJARKE INGELS GROUP
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

VM HOUSES

PROJECT DATA

Name: VM HOUSES 

Code: VM 

Date: 07/11/2005 

Program: Housing 

Status: Completed 

Size in m2: 25000 

Project type: Commission 

Client: HØPFNER A/S, DANSK OLIE KOMPAGNI A/S 

Collaborators: 

Location Text: COPENHAGEN, DK 

Location: (55.6343,12.5828) 

Awards: 2007 Mies Van Der Rohe Award Honourable Mention; 2006 Forum Award Best Building in Scandinavia

PROJECT TEAM 

Partner in charge: Bjarke Ingels 

Project leader: - 

Project manager: 

Project architect: 

Team members: Alistair Williams, Anna Manosa, Annette Jensen, Bent Poulsen, Christian Finderup, Claus Tversted, David Zahle, Dorte Børresen, Finn Nørkjær, Henning Stüben, Henrick Poulsen, Ingrid Serritslev, Jakob Christensen, Jakob Lange, Jakob Møller, Jakob Wodschou, Jørn Jensen, Julien De Smedt, Karsten Hammer Hansen, Mads H Lund, Marc Jay, Maria Yedby Ljungberg, Nadja Cederberg, Narisara Ladawal, Ole Elkjær-larsen, Ole Nannberg, Oliver Grundahl, Sandra Knöbl, Simon Irgens-møller, Sophus Søbye, Søren Stærmos, Thomas Christoffersen, Xavier Pavia Pages

PROJECT DESCRIPTION

The VM Houses--shaped like a V and an M when seen from Google Earth--are the first residential projects to be built in the new district of Copenhagen known as Ørestaden. Through a series of transformations the block is opened up, and twisted and turned to ensure maximum views of the surrounding landscapes and suburbs, as well as eliminate the vis-a-vis between the blocks.

The V house is conceived as a balcony condo; the M-house as an Unite d’Habitation version 2.0. But where Le Corbusier designed narrow flats surrounding hundreds of meters of dead end corridors, the zigzagging M-house ensures that all corridors have views and daylight in both directions. These openings transform the circulation into an attractive social space. For the south façade which faces the park, we designed a new type of balcony: a wedge-shaped plane that combines minimum shade with maximum cantilever. On a warm summer afternoon, the wall of balconies form a vertical backyard community, creating connections to neighbours in a vertical radius of 30 feet / 10 meters.

As a result of the zigzagging, stepping, sloping, intricate circulation and multilevel apartments, the VM houses are populated by a swarm of different apartments. Out of 225 units there are more than 80 unique types. The many multilevel apartment types interlock in complex compositions on the façade, transforming the exterior of the VM houses in to a three dimensional game of tetris.

Location
COPENHAGEN, DK

Admin-Area