Clocktower Court, Radley College by Design Engine | homify
Design Engine

Design Engine

Design Engine
Design Engine
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Clocktower Court, Radley College

Radley College is situated between Kennington and Abingdon on the eastern edge of Radley Village and commands views across South-West Oxfordshire. Established in 1847 by the Rev. William Sewell, it now accommodates up to 684 boys.

This project represents a significant milestone for Radley College as it addresses a number of important operational issues that have existed for some time. In addition, the College identified a number of space needs for both teaching and social accommodation for the school. Ten new teaching classrooms were required to enable the subjects of history and politics to be taught ‘under one roof’. This addressed the shortages of dedicated classrooms, where previously multiple use classrooms were relied upon leading to significant timetabling problems.

Radley College has a prolific art department whose expansion needed to include a new gallery (The Sewell Gallery) and additional space was required to provide secure display and storage of the boys’ artwork during and after assessment. The secure gallery also enables high profile and important artists to show their work.

A new social space was required as a much-needed place for the boys to relax and meet outside of the confines of their boarding houses or ‘socials’, where space of this nature is limited. The new social space will also be a place where College staff can receive parents of the boys and where parents can meet with their children in both open and private environments. The café will offer users light refreshments during the day and at times when the main dining facility is not accessible.

As well as addressing a number of important issues for the College, the project also represented a unique opportunity to improve the environment of the Clocktower Court and realise its potential as a civic space in the heart of the College campus.

Given the importance of the Clocktower Court, the development deliberately placed the civic activities to engage with this space. The elevation of this part of the new proposal is colonnaded in brickwork and is proportioned so as to moderate the scale difference between the monumental Rackets Court and the more domestically scaled Old Fives Court building.

The new development places the classrooms as a linear building over two storeys in the same orientation as the Rackets Court. The lower storey is a brick colonnade, which offers a new covered entrance route, taking pedestrians away from the existing roadside route that swings around the front elevation of the Rackets Court.

The end elevation of the classroom building is deliberately played down to allow space for Artwork and to avoid competing with the more ornate frontage to the Rackets Court. The roofs of the classrooms are deliberately pitched so as not to conflict with the roof of the Rackets Court, and as a result they offer a sculpted space internally to the upper classrooms. They are capped with light and ventilation stacks, which will drive the passive ventilation systems to the two-storey building.

Location
Abingdon
  • Clocktower Court:   by Design Engine

    Clocktower Court

    Twilight view of glass and brick facade.

  • Clocktower Court:   by Design Engine

    Clocktower Court

    Timber clad roof of informal meeting space for students and parents.

  • Clocktower Court:   by Design Engine

    Clocktower Court

    Glazed link between new and existing listed building.

  • Clocktower Court:   by Design Engine

    Clocktower Court

    Shadows and sunlight on existing listed building.

  • Clocktower Court:   by Design Engine

    Clocktower Court

    External view of new building inserted between two existing listed buildings, creating new civic space for the school campus.

  • Clocktower Court:   by Design Engine

    Clocktower Court

    Another external view of juxtaposition of new and old.

Admin-Area