​New Beach House, Sussex by ABIR Architects | homify
ABIR Architects

ABIR Architects

ABIR Architects
ABIR Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

​New Beach House, Sussex

The proposals will replace a 1950’s bungalow in Shoreham-by-Sea with a contemporary, two storey 5 bedroom family dwelling with views and direct access to the beach and the sea.

The brief asked for a family home that related to all the aspects of this wonderful beach setting – the clients being keen surfers and swimmers. The design concept uses a material palette that was inspired by the beach and sea. The pebble filled gabions at ground floor, an extension of the pebbled beach, form a strong, grounded and secure mass, where the ‘private’ bedrooms are located. The glazing and bleached timber boarding representing the sea, weather and their constant movement.

The new house, in common with beachfront architecture throughout the decades, is arranged with the living spaces on the upper level and bedrooms at raised ground floor level. There is direct access to the beach allowing the residents to come straight off the beach with their boards and into their house. When not surfing or walking on the beach they are able to enjoy it from the property. The south-east/south facing terrace or through the large windows to the first floor living area offer a more protected environment in which to watch and enjoy the sea and the weather. The property is situated in a residential area with an eclectic mix of architectural styles, form and materials.

The garden area to the south will have a timber deck and path raised 300mm above a pebbled landscape, with native seaside succulent plants and grasses reminiscent of the renowned Derek Jarman garden at Dungeness.

  • Beach House - Front Elevation :   by ABIR Architects

    Beach House—Front Elevation

  • Beach House - Internal View :   by ABIR Architects

    Beach House—Internal View

    looking out to sea

  • Beach House - Internal View :   by ABIR Architects

    Beach House—Internal View

  • Beach House - Entrance Elevation:   by ABIR Architects

    Beach House—Entrance Elevation

Admin-Area