ArchitectureLIVE

ArchitectureLIVE

ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Transforming a 1960s Detached Property, Haslemere, Surrey

This project saw the renovation and extension of an existing 1960’s detached house in Haslemere, Surrey. 

The owners of the property appointed ArchitectureLIVE to conduct in-depth site analysis and develop the brief before any designs were considered.  Our clients wanted to make an architectural statement with the new design and create new open-plan living, a master bedroom suite and refurbish the exterior typical of 1960s properties.

The approach to the house was dominated by cars and an out-dated car port.  Inside, the layout made no benefit from the southerly facing garden and rooms were rigidly defined.

ArchitectureLIVE's design completely transformed the building.  A new extension houses an open-plan kitchen and dining area on the ground floor with the internal reconfigurations focused on grouping all necessary services and utilities in a central service pod. 

Our design also reinvented the carport as a new, open-plan, dual-aspect entrance hall and multifunctional space. This new area has full height glazing which floods the area with daylight and permits partial views onto a courtyard garden. Further light streams in through a central feature roof light.

The creation of this entrance hall allowed for the entire ground floor layout to be opened up into a series of fluid spaces, all re-oriented towards the garden benefiting from direct access onto a large floating terrace which terminates in the courtyard garden at the rear of the new entrance hall.

To enjoy the views of the garden, the master bedroom suite is cantilevered over the new terrace and features a Juliet balcony with double height glazing.  

The chosen cladding material for all new build extension is black artificial slate, in complete contrast to the new, white insulated render finish applied to the existing walls. Thermal improvements were made to all the existing building fabrics and a new heating system was installed.

ArchitectureLIVE’s design delivers fresh, exciting architecture that provides a new setting for the house, clearly legible on approach embracing occupants and visitors alike.

Location
Haslemere

Admin-Area