Stockgrove house by Nicolas Tye Architects | homify
Nicolas Tye Architects

Nicolas Tye Architects

Nicolas Tye Architects
Nicolas Tye Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Stockgrove house

A replacement dwelling within Greenbelt and Area of Special Landscape Value our proposal is designed to maintain the important features of the existing site, allowing the residents to integrate with their surroundings, reflecting the topography of the site right through to the functional layout of the dwelling, and maintaining the mature landscape so it can continue to thrive.

The new design steps down with the fall of the site and uses this level change in conjunction with the modularization of the house to create more intimate areas which emphasize and echo the topographical context of the site. It is proposed to use white render, timber louvres and elegant glazing systems that respond to the building’s surroundings, blurring the division between inside-andout, whilst also creating light modernist forms that add to the character and architectural appearance of the proposal. In terms of addressing issues of sustainability, we would look to utilize locally sourced materials and carefully consider our selection of construction materials, going as far as using natural paints and stains both internally and externally. In addition, by investigating the integration of heat pumps, rainwater harvesting and grey water recycling systems, we are further aiding the provision of an energy efficient and environmentally friendly scheme. We have created for our client, a building of high quality design and architecture to form a fresh modern single dwelling that respects the sensitive nature of the area and brings back a coherent layout integrated with the site while presenting a modern but timeless design concept.

In recognition of its design achievement Stockgrove House has won a number of design awards :

Aylesbury Vale District Council – Overall winner of Best Design Award 2012

Bedfordshire Association of Architects – Overall winner of Best Residential Design 2012

Grand Designs – Shortlisted for Best Design of Residential Architecture 2012

Admin-Area