Dishophall Cottage, East Lothian by A449 LTD | homify
A449 LTD

A449 LTD

A449 LTD
A449 LTD
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Dishophall Cottage, East Lothian

Our concept grew from the clients desire to have the kitchen as the hub of the home, coupled with our intention to get as much natural light into the deep plan as possible. The strategy for the ground floor plan was relatively straightforward, with spaces arranged around a bespoke Corian kitchen hub. Utilitarian spaces were located where they would have minimal impact on views, with windows positioned to frame the countryside and capture morning and afternoon sun, in particular the glazed doors at the main entrance, and the northwest corner of the extension.

The extension is a conventional block masonry construction with a western red cedar timber shingle cladding, which will weathered to match the colour of the masonry of the existing cottage, although with a softer feel. The roof is finished with natural slates with mitred hips to avoid often unsightly flashings, and is completed with a single ply membrane over the flat section. Budget constraints meant that the initially proposed aluminium windows were substituted for upvc, but the grey external finish successfully achieves the desired effect.

The cedar board window reveals were detailed such that as much of the fixed frame was concealed, and only the framing to the opening vent visible, mimicking the narrower profile of the more expensive aluminium. Internally the simple material palette is continued, with timber and slate used as floor finishes, the former continuing through a new large glazed internal door to the existing living room. Visually this allows the new and old spaces to flow into each other, but more importantly provides the link between a series of considered, flexible spaces much more suited to a young family than the buildings previous composition.

  • Rear elevation showing timber shingle cladding:  Houses by A449 LTD

    Rear elevation showing timber shingle cladding

    The western red cedar shingles will weather to a silver grey colour to match the masonry of the existing cottage

  • Rear elevation:  Houses by A449 LTD

    Rear elevation

    Rear elevation with access to boot room on the left, and folding sliding doors to dining area on the right. The square window in the centre frames a view to the open countryside from the main kitchen space.

  • Timber shingles :  Houses by A449 LTD

    Timber shingles

    The dining area is orientated to face west and catch the afternoon and evening sunshine

  • View of kitchen from dining area:  Kitchen by A449 LTD

    View of kitchen from dining area

    Family room beyond with triple velux rooflights, and boot room through door on the left

  • Kitchen:  Kitchen by A449 LTD

    Kitchen

    White corian with oak veneer panels and breakfast bar

  • View from family area back towards kitchen:  Kitchen by A449 LTD

    View from family area back towards kitchen

    Dining room and folding sliding doors beyond

Admin-Area