Forrest Road House | homify
Nico Van Der Meulen Architects
Nico Van Der Meulen Architects
Nico Van Der Meulen Archite...
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Forrest Road House

The light-filled unique and eco-friendly home designed by

Nico van der Meulen Architects is situated in Inanda, with views of the Sandton skyline to the north.

The stand is 1511 sq.m. and the house faces 15° east of north.

Upon approaching the home the first view is of the cantilevered porte cochere screen of suspended steel tubes with double sliding garage doors clad in dark limestone to blend with the wall. A steel sculpture by Regardt van der Meulen twirls on a podium next to the front door built of privacy glass.

Upon entering the transparency of the house becomes evident with views out over the multi-level hall, lounge, spa and pool to the water feature and the garden beyond, as well as over the double volume family room, dining room, lanai and kitchen. The whole of the living/kitchen/ breakfast area opens totally through the use of frameless concertina doors to the lanai and garden.

Although the spa, pool and water feature are three separate bodies of water, the effect created was that it is one interconnected system flowing into each other.

Sliding glass panels hide the bar and kitchen when not in use, creating a more intimate setting, while a skylight lit catwalk between the main suite and guest bedrooms allows views of the living spaces and garden through the brise soleil on the north side. On the catwalk a study, pyjama lounge and kitchenette are hidden behind sliding wooden panels. The study and pyjama lounge leads onto an expansive private balcony.

The LED illuminated polished concrete and wood staircase cantilevers out of the wall with vertical steel bars acting as balustrades and supports at the same time. A recessed illuminated handrail forms a graphic line in the wall, while a hidden horizontal sliding door enables the owner to cut the upper floor off from the ground floor for security.

The lanai and brise soleil on the north side cantilevers 18 meters by 6 meters unsupported by columns, partially over the pool. The lanai consists of a seating area, dining area and bar cum barbeque, seamlessly connected with the living spaces and kitchen, while the brise soleil consists of suspended steel tubes, to create both privacy and sun control. The breakfast room is situated on the north-east corner of the kitchen, to bask in the morning and winter sun.

The main suite is also placed on the north-east corner of the first floor, divided by sliding smoked glass screens. The bathroom with free-standing spa bath gets the morning and winter sun, while the bedroom is exposed to the winter sun. Expansive his and her dressing rooms are situated behind the bedroom and bathroom.

On the opposite side of the building are two guest suites, both north facing with en-suite bathrooms and walk-in cupboards.

A geothermal system is used to heat and cool the home, and also to heat the pool and spa. Nine boreholes were sunk to a depth of 100 meter for this purpose, and a special room created in the basement to house the equipment. The photo voltaic panels on the roof have an output of 10KVA, while rain water is harvested and the whole house is double glazed, except for the frameless concertina doors.

Also in the basement is a home theatre with an adjoining light-well which allows winter sun to penetrate even this space through sliding doors into the atrium created at the bottom of the light-well. A window looks into the spa.

The kitchen and built-in cupboards were built by Dada and Porro respectively, and imported from Italy by M Square Lifestyle necessities, while the interior design was done by M Square Lifestyle design.

All the furniture was also supplied by M Square Lifestyle Necessities.

Total dimensions
1511 m² (Area)
  • Front Facade Nico Van Der Meulen Architects Detached home Grey

    Front Facade

  • Front Entrance Nico Van Der Meulen Architects Detached home Concrete Grey

    Front Entrance

  • Rear Facade Nico Van Der Meulen Architects Modern houses Grey

    Rear Facade

  • Rear Facade & Swimming Pool Nico Van Der Meulen Architects Modern houses Grey

    Rear Facade & Swimming Pool

  • Rear Facade & Swimming Pool Nico Van Der Meulen Architects Detached home Grey

    Rear Facade & Swimming Pool

  • Rear Facade Nico Van Der Meulen Architects Modern houses Grey

    Rear Facade

  • Swimming Pool & Entertainment Area Nico Van Der Meulen Architects Modern houses Grey

    Swimming Pool & Entertainment Area

  • Swimming Pool & Entertainment Area Nico Van Der Meulen Architects Garden Pool Blue

    Swimming Pool & Entertainment Area

  • Formal Lounge Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Orange

    Formal Lounge

  • Formal Lounge Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Orange

    Formal Lounge

  • Formal Lounge & Entrance Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Orange

    Formal Lounge & Entrance

  • TV Lounge & Dining Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Brown

    TV Lounge & Dining

  • TV Lounge Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Concrete Grey

    TV Lounge

  • TV Lounge & Outdoor Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Multicolored

    TV Lounge & Outdoor

  • Dining Room Nico Van Der Meulen Architects Modern dining room Brown

    Dining Room

  • Dining Room Nico Van Der Meulen Architects Modern dining room Brown

    Dining Room

  • Outdoor Entertainment Nico Van Der Meulen Architects Modern balcony, veranda & terrace Blue

    Outdoor Entertainment

  • Outdoor Dining Nico Van Der Meulen Architects Modern dining room Brown

    Outdoor Dining

  • Outdoor Entertainment Nico Van Der Meulen Architects Modern balcony, veranda & terrace Grey

    Outdoor Entertainment

  • Outdoor Entertainment Nico Van Der Meulen Architects Garden Pool Blue

    Outdoor Entertainment

  • Outdoor Entertainment Nico Van Der Meulen Architects Modern balcony, veranda & terrace Blue

    Outdoor Entertainment

  • Kitchen & Outdoor Dining Nico Van Der Meulen Architects Built-in kitchens Brown

    Kitchen & Outdoor Dining

  • Kitchen Nico Van Der Meulen Architects Built-in kitchens Brown

    Kitchen

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["US"] 10 brilliant and practical Kitchens that inspire you!
    ["PK"] [Published] باورچی خانے کی سجاوٹ
  • Kitchen & Dining Nico Van Der Meulen Architects Modern kitchen Grey

    Kitchen & Dining

  • Breakfast Nook Nico Van Der Meulen Architects Modern dining room Grey

    Breakfast Nook

  • TV Lounge & Entrance Nico Van Der Meulen Architects Modern living room Concrete Grey

    TV Lounge & Entrance

  • Entrance & Spa Bath Nico Van Der Meulen Architects Steam Bath Blue

    Entrance & Spa Bath

  • Upstairs Corridor Nico Van Der Meulen Architects Modern corridor, hallway & stairs Grey

    Upstairs Corridor

  • Main Bedroom Nico Van Der Meulen Architects Modern style bedroom Grey

    Main Bedroom

  • Main Bedroom & En-suite Bathroom Nico Van Der Meulen Architects Modern style bedroom Wood effect

    Main Bedroom & En-suite Bathroom

  • Main Bedroom Nico Van Der Meulen Architects Modern style bedroom Wood effect

    Main Bedroom

  • Main Bedroom En-Suite Bathroom Nico Van Der Meulen Architects Modern bathroom Grey

    Main Bedroom En-Suite Bathroom

  • En-Suite Bathroom Nico Van Der Meulen Architects Modern bathroom Grey

    En-Suite Bathroom

  • En-Suite Bathroom Nico Van Der Meulen Architects Modern bathroom White

    En-Suite Bathroom

  • Bedroom Nico Van Der Meulen Architects Modern style bedroom White

    Bedroom

  • Bedroom Nico Van Der Meulen Architects Modern style bedroom White

    Bedroom

Admin-Area