Brown & Brown Architects

Upper Parkbrae House

A house comprised of a timber and glass box, which is cantilevered above the landscape, and sited on a stone wall which runs both inside and outside of the house. A simple materials palette helps the building blend into the landscape, while large expanses of South-facing glass allow the house to be central-heating free. 

A ruined outbuilding on the site will also be converted to a sauna building, offering fantastic views of Bennachie.

Location
Oyne
  • Upper Parkbrae approach Brown & Brown Architects Detached home

    Upper Parkbrae approach

    The approach to the house at dusk

  • Upper Parkbrae in the landscape Brown & Brown Architects Detached home

    Upper Parkbrae in the landscape

    Upper Parkbrae sitting within the landscape

  • Front Elevation Brown & Brown Architects Modern houses

    Front Elevation

    An upper floor of timber and glass suspended above a plinth of Italian smoked clay bricks.

  • A happy dog Brown & Brown Architects Detached home

    A happy dog

    The client's dog relaxing under the cantilever

  • Wider context Brown & Brown Architects Detached home

    Wider context

    The house sitting within the landscape

  • House in the landscape Brown & Brown Architects Detached home

    House in the landscape

    The house sitting in context with ruined house and fields in foreground

  • Hearth wall and egg chair Brown & Brown Architects Detached home

    Hearth wall and egg chair

    The smoked clay brick wall running through the house

  • Logstore Brown & Brown Architects Modern living room

    Logstore

    Log store in smoked clay brick wall

  • Kitchen overview Brown & Brown Architects Built-in kitchens

    Kitchen overview

    Kitchen of birch plywood and stainless steel, with rooflight over.

  • Kitchen Brown & Brown Architects Built-in kitchens

    Kitchen

    Kitchen with views to Hill of Dunnydeer. Finished in birch-plywood and stainless steel.

  • Window Bench Brown & Brown Architects Modern living room

    Window Bench

    Window bench next to the Magnificent Sycamore

  • Staircase detail Brown & Brown Architects Stairs

    Staircase detail

    Staircase detail

  • Dining space Brown & Brown Architects Modern dining room

    Dining space

    Dining space with views out to Back O'Bennachie.

  • Book lined space Brown & Brown Architects Modern corridor, hallway & stairs

    Book lined space

    Book lined nook with window bench

  • Bath with a view Brown & Brown Architects Modern bathroom

    Bath with a view

    Bath with views out to Back O'Bennachie

Admin-Area