Private House, Suffolk by Strom Architects | homify
Strom Architects

Strom Architects

Strom Architects
Strom Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Private House, Suffolk

The site is located in Suffolk, and lies within the Suffolk Coast and Heaths Area of Outstanding Natural Beauty. The site itself forms part of an overall land ownership of 2.5ha surrounded by agricultural land.

The current site has foundations, ruins and some low walls from a house that burned down eight years ago; there is also an existing outdoor pool. Immediately to the west of the pool and ruins, there is a small area of open grass that runs up to the edge of a beautiful copse of mature oak trees. The site is located on the edge of flood zone 2 and 3, and requires a raised floor level 1.5m above the old cottage.

The clients’ brief was for a country house – ‘a dream in a wood’, a peaceful place to relax, regenerate, and think of new ideas.

The existing site with the pool, ruins and low walls has a very strong presence, and we wanted to keep this as an important part of the site.

The design is linear and has picked up on the building form – the ‘long cottage’ found in the locality, and we see the design as an evolution of the longitudinal cottage.

The building sits above the ruins and the edge of the pool, as to respect the current site, but also to deal with the raised floor level that is required, due to the potential flood risk. The building is also set like this so that it can be read on its own, and thus touch the existing site lightly. The building is orientated towards the west-south-west, and sits on an angle above the existing ruins facing the best views as well as creating a clear juxtaposition of geometry to the ruins.

A two-storey element punctures through the roof, and contains a master bedroom suite at the first floor. This is positioned towards the existing coach house, thus minimising the impact of the building on the more open site to the south. This two storey element is recessed from both the west and east facades as to reduce the scale and the appearance of the building.

The building is entered via a bridge that spans from higher ground and above the ruins. This sets up the whole philosophy of the house, even before you actually enter, as well as successfully dealing with safe egress form the house to higher land in case of a flood.

Admin-Area