The Cheeran House by John Pardey Architects | homify
John Pardey Architects

John Pardey Architects

John Pardey Architects
John Pardey Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

The Cheeran House

A family home for two hospital consultants on a modest site, but with the opportunity to incorporate a 0.25Ha former walled garden, once part of the Basildon Park Estate set within the North Wessex Downs AONB. The site is set back from the busy A329 behind a recently built pair of semi-detached houses and an adjacent Grade II listed Old Schoolhouse.

The design concept is essentially that of a courtyard house, with accommodation wrapping two sides – one side attaching itself to the walled garden.

The house forms part of the walled garden encroaching into it, with part of the wall is rebuilt using reclaimed bricks, to form the north elevation of the house. First floor accommodation is expressed as a cedar clad ‘box’ floating above the brick wall above clerestorey glazing, and a chimney anchors the composition to the site.

A lobby opens into a hall with coat storage—a tv/playroom sits to one side looking north. The circulation continues past a staircase to an open-planned kitchen-dining-living space some 13.5 metres long. Bedrooms at first floor open up views across the garden, while a master bedroom suite sits at the west end of the box exploiting distant views uphill, across the open fields. To the south side, a single-storey wing contains a cloakroom and utility room, with study and guest bedroom suite incorporating bathroom and dressing room.

The main room is in many ways, the courtyard, which contains a grassed staircase inserted between wall from the living space and walls of the courtyard

Ground floor walls are proposed in flint facing to reflect the adjacent listed Schoolhouse, while the north wall is in reclaimed brick, forming part of the walled garden enclosure. The upper volume is a timber-framed construction, clad in western red cedar treated with a transparent UV filter to avoid greying.

The walled garden will become a wildflower meadow with orchard tree planting to supplement the existing trees.

The house employs a ground source heat pump serving underfloor heating, supplemented with a rooftop solar thermal array.

  • The Cheeran House:   by John Pardey Architects

    The Cheeran House

    Front elevation

  • The Cheeran House:   by John Pardey Architects

    The Cheeran House

    Rear elevation

  • The Cheeran House:   by John Pardey Architects

    The Cheeran House

    View of sunken courtyard from south west

  • The Cheeran House:   by John Pardey Architects

    The Cheeran House

    South facing courtyard and living space

  • The Cheeran House:   by John Pardey Architects

    The Cheeran House

    View from walled garden

Admin-Area