The Hind House by John Pardey Architects | homify
John Pardey Architects

John Pardey Architects

John Pardey Architects
John Pardey Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

The Hind House

Raised on steel columns to avoid seasonal flooding of the site, the house hovers above the flood plain on the banks of the river Loddon near Wargrave. The house is split into distinct living, guest and bedroom elements arranged as wings in a pinwheel formation.

An entrance staircase punches up through a slot within a projecting zinc-clad volume, flanked by timber lining and full height frameless glazing, and emerges onto an entrance landing which leads to a central hall space and deck dedicated to outdoor living. A second stair descends from this space onto a garden deck and boardwalk linking the house to a small landing stage at the river’s edge.

This highly insulated house is clad in western red cedar and black zinc, with aluminium framed windows and single ply membrane roof on a steel frame with timber stud infill.

The brief split the house into three distinct zones; an open living space; a guest room/ gym area; and a bedroom area.

A dark zinc-clad wing is pushed forward to receive an entrance staircase that slices up into an open hood that is timber lined, with a glazed room to the side containing guest suite that doubles up as a gym. The stair arrives onto a balcony, with a pivoting door leading into a central hall space – this is the day room, dedicated to outdoor living and leads out onto a large deck, complete with hot tub beneath a zinc canopy.

To one side of the central element is a long, open living wing, resting on a cantilevered steel table that frames parking space.This is a cedar-clad element, with full height glazed wall onto a balcony to the river façade and a zinc and glass bay onto the north, garden façade. The space is divided into kitchen/ dining areas with a timber storage unit to the far end concealing study. To the other side is a cubic bedroom block stood on spindly columns. Again, cedar-clad this contains bathrooms and two bedrooms to the lower level and a top-floor master bedroom eerie.

The house is steel framed with timber stud infill; cedar and zinc-clad with aluminium-framed windows (frameless glazing to gym area) and single-ply roofing.

The house is run by a computerised building management system that controls not just heating demands, but also lighting, solar control and audio-visual installations. The walls, floors and roofs are highly insulated using sheep’s wool insulation to create a highly efficient home.

The house continues our interest in natural materials that weather well and an architecture that seeks an embrace and celebration of nature.

Winner of an RIBA Regional Award 2009.

Shortlisted for the RIBA Stirling Award ‘Stephen Lawrence Prize 2009’.

  • The Hind House:   by John Pardey Architects

    The Hind House

    Elevation onto river

  • The Hind House:   by John Pardey Architects

    The Hind House

    View from approach

  • The Hind House:   by John Pardey Architects

    The Hind House

    Entrance stair and guest wing

  • The Hind House:   by John Pardey Architects

    The Hind House

    When the flood rises...

  • The Hind House:   by John Pardey Architects

    The Hind House

    Safe above the water...

Admin-Area