The Owers House by John Pardey Architects | homify
John Pardey Architects

John Pardey Architects

John Pardey Architects
John Pardey Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

The Owers House

Sitting on the banks of the Fal Estuary, the site faces west with views south towards the sea. Immediately below the site lies the Grade II listed house ‘Creek Vean’ designed by Norman Foster and Richard Rogers, then practicing as ‘Team 4’. Built in 1966 it is perhaps the finest house built in the 1960s in England. The presence of such an important modernist house immediately below the site sets a very high standard indeed.

The design takes a cue from Creek Vean in splitting the house into two distinct elements – a bedroom/study wing that sits along the contours, and a living wing that runs against the slope. A bridge provides access into glazed hallway between these two forms.

The building appears as a slightly mysterious ‘blank’ walled house onto the lane, with a bridge inviting entrance into a glazed atrium (a solid front door prevents the immediate view until opened). The walls are clad in a dark timber cladding, heightening the sense of mystery and evoking traditional tarred Cornish fishermen’s buildings.

To the southern side, a 2 storey high wing contains bedrooms and study spaces, lit from a high level clerestorey to the north. Bedrooms are fully glazed and set back beneath an over-sailing roof offering solar shading, while balconies shade the lower floor rooms. From the west, the upper timber level sits atop a chalky brick base to appear to ‘float’.

To the northern side, a flat roofed living room incorporating kitchen, dining and utility spaces, projects out into the site in a dramatic cantilever above the dropping site—so that the living room gains fabulous views out across the estuary.The deep roof overhangs also prevents any glare when viewed from the estuary or from across the Creek. This cantilevered living space would make not just an extraordinary place to live among the treetops, but a dramatic architecture to complement Creek Vean.

A chimney – the epitome of home and Englishness – impales the living wing and creates a bbq space on the sheltered terrace below.

  • The Owers House:   by John Pardey Architects

    The Owers House

    View from Lane

  • The Owers House:   by John Pardey Architects

    The Owers House

    View across rear of house towards living wing

  • The Owers House:   by John Pardey Architects

    The Owers House

    View from garden

  • The Owers House:   by John Pardey Architects

    The Owers House

    View from across the Creek – Creek Vean in the foreground

  • The Owers House:   by John Pardey Architects

    The Owers House

    Living space with Helen Yardley rug

  • The Owers House:   by John Pardey Architects

    The Owers House

    Entrance bridge

Admin-Area