Cut & Frame House by Ashton Porter architects | homify
Ashton Porter architects

Ashton Porter architects

Ashton Porter architects
Ashton Porter architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Cut & Frame House

Reorganization of the ground floor layout of a two storey semi detached residential property and the replacing of a garden shed at the rear of the garden with a writing hut. The house design was driven by the requirement for both clients to work from home and both have separate spaces. The connection between the house and the garden writing hut was therefore a key element of the project.

The existing house was completely internally remodelled and a series of historical, somewhat adhoc, compartmentalised additions and alterations were removed to provide improved interconnected living spaces. A dramatic change in the spatial arrangement was achieved with no additional increase in floor area.

The connection between hut and house is reinforced by framing elements. The main house has a floating seat of aluminium that becomes part of the internal seating of the house when the large glazed panels are slid away and a garden seat at other times. It is clad in highly contrasting anodised aluminium and hangs from a discreet steel frame cantilevering from within the existing house.

The reciprocal aluminium element to the writing hut can either be an elevated seat with access internally by steps or a display for artefacts and artwork. The datum for both frame pieces is exactly the same, whereas the seating position and thus the view point is altered by the slope on the site. This site is landscaped in small terraces to compensate for the change in level. The large glazed panels enable the garden to become part of the living space and thus the writing hut whilst providing privacy and tranquility from family life is still very connected.

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["EN"] [Published] Old meets new: homes rescued through renovation
    ["EN"] [Published] An ultra-modern London home extension

    Photography by Andy Stagg

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Photography by Andy Stagg

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Photography by Andy Stagg

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Photography by Andy Stagg

  • Cut & Frame House:  Living room by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["EN"] [Published] An ultra-modern London home extension

    Photography by Andy Stagg

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["EN"] [Published] An ultra-modern London home extension
  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Photography by Andy Stagg

  • Cut & Frame House:  Houses by Ashton Porter architects

    Cut & Frame House

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["EN"] [Published] An ultra-modern London home extension

    Photography by Andy Stagg

Admin-Area