Woodpeckers by Strom Architects | homify
Strom Architects

Strom Architects

Strom Architects
Strom Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Woodpeckers

“Woodpeckers” is a replacement house on a rural site on the edge of the New Forest National Park.

The design for the house, which is to be used mainly as holiday home, is constrained by planning issues that to some extent dictated the built footprint and its position on the site. Very tight size restrictions forced the design to push windows to the outside of the envelope, not allowing any overhangs which would be included in an area calculation, therefore reducing the actual built area. However, within the allowable area, there are provisions for inclusion of a conservatory, and one challenge was how to successfully integrate this with architecture devoid of the normal connotations of a lean-to structure.

The very simple building is also driven by economics of construction. The superstructure is a simple timber frame structure that will be pre-fabricated allowing a short erection time on site. Spans as well as the width of the house are decided by the performance restrictions of standard timber truss components. Fenestration is generated by floor to ceiling gaps in the timber façade.

The house sits on a platform that will create a terrace to the south and the east. This platform connects with a masonry chimneybreast that provides both internal and external fireplaces. The platform, being raised slightly off the ground, allows a level connection between inside and outside terraces as well as raises the house off the ground, which in the winter months can be quite wet.

The proposed building will be finished in larch cladding that will weather to a slivery grey.

The house will be completed in June 2015.

Admin-Area