William Curley by Jonathan Clark Architects | homify
Jonathan Clark Architects

Jonathan Clark Architects

Jonathan Clark Architects
Jonathan Clark Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

William Curley

This is a new shop and dessert bar for renowned chocolatiers William & Suzue Curley—William is the holder of the ‘Best British Chocolatier’ award for 2007, 2008 and 2009 by the Academy of Chocolate.

This project involved the complete strip-out and subsequent fit-out of a 90 sq.m ground floor retail space and 60 sq.m basement. At ground floor level is a 7 metre long chilled cabinet for displaying fine patisserie, chocolates and ice cream in a temperature controlled environment. Adjacent to this is a dessert bar with seating for 7. There are also three separate areas of banquette seating to give another 16 covers.

One of the main ideas behind the design of the interior was to think about chocolate in terms of it’s origins and how it is procured – designing a predictable dark brown interior to ‘represent chocolate’ was something we actively avoided. This resulted in features such as the gold leaf artwork for the corner banquette depicting cocoa trees and the three-dimensionally arranged hessian clad padded panels behind the counters to reference the hessian sacks that cocoa beans are packed in at various plantations around the world.

The custom-made clear glass lighting pendants to the rear are loosely intended to resemble cocoa pods. The remainder of the palette consists of reclaimed pine flooring, limestone counters and surfaces, burnt orange leather, oak joinery and a long spray-lacquered ceiling raft to unify the various elements, highlight the length of the space and help to draw the eye down to the back of the shop. At basement level is a demonstration kitchen where chocolate courses and workshops will take place.

  • William Curley :  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    Counter with recessed light-strip

  • William Curley :  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    New Chocolatier Boutique

  • William Curley :  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    Detailed view of decorative wall finish with display

  • William Curley :  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    Interior view of Chocolate & Cake counters

  • William Curley :  Walls & flooring by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    Hand-painted gold leaves on walls in seating area, with cut out joinery lighting feature

  • William Curley:  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    Interior view of built in seating area with hand-painted decorative wall

  • William Curley:  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    Interior view of the Wine Bar

  • William Curley:  Gastronomy by Jonathan Clark Architects

    William Curley

    New Chocolatier Designer Boutique

Admin-Area