Maison D'Aval by CCD Architects | homify
CCD Architects

CCD Architects

CCD Architects
CCD Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Maison D'Aval

CCD were approached to work on an important listed 14th Century long house in St Saviours.

Constructed in c1350, the original building would require sensitive restoration. A C20th faux gothic concrete extension to the rear of the building, which provided confined kitchen facilities in a room with windows of a very modest size, would require reworking or replacement to provide an adequate family room. The combined effect, of the traditional longhouse and gothic extension, was a dwelling isolated from its own garden. The building in effect turns its back to the landscape.

With a brief to reconcile these issues and to provide a more contemporary connection between house and garden Oliver Westgarth designed a replacement extension which adds a light bright kitchen and living area, in contrast to the large cosy spaces of the original building. The new space connects the house with the garden, a fully opening glazed corner window providing views across the garden to the open countryside beyond. The space is also bathed in light from three giant roof lights which allow southern light to reflect off the inner vault.

In using carefully chosen materials and by respecting the form and massing of surrounding buildings, this contemporary structure sits carefully within the patina of built landscape, so that despite its recent introduction, the structure takes its place with the historic fabric with an implicit sensitivity. In particular the stepping roof lines have been worked to maintain the composition between the historic built forms so that they are subservient to the historic house as viewed across open country.

Oliver, in introducing contemporary lines to a building constructed of traditional materials embarked on the production of a considerable level of detail including bespoke hidden gutters designed specifically for this project.

  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["NL"] [Published] Landelijk huis met een schitterende uitbreiding
    ["EN"] [Published] homify 360º: Rural Farmhouse with Extension
  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["NL"] [Published] Landelijk huis met een schitterende uitbreiding
    ["EN"] [Published] homify 360º: Rural Farmhouse with Extension
  • Maison D'Aval:  Houses by CCD Architects

    Maison D'Aval

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["NL"] [Published] Landelijk huis met een schitterende uitbreiding
    ["EN"] [Published] homify 360º: Rural Farmhouse with Extension
  • Maison D'Aval:  Living room by CCD Architects

    Maison D'Aval

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["EN"] [Published] homify 360º: Rural Farmhouse with Extension
    ["NL"] [Published] Landelijk huis met een schitterende uitbreiding
  • Maison D'Aval:  Living room by CCD Architects

    Maison D'Aval

Admin-Area