Beech Architects

Church Farm Barn

Church Farm barn is a conversion of two grade II listed derelict barns in a Suffolk village into a 5 bedroom home involving planning and listed  building consent, archaeological surveys and protected species surveys.  This complicated scheme involved the total renovation of a timber frame  barn dating from 1700 and a clay lump barn from the 1800’s. Traditional materials such as lime render,  lime mortar and lime wash paint along with oak framing  and clay lump repair were combined with super efficient insulation, an air source heat pump and underfloor heating to provide a contemporary yet sympathetic conversion. Existing walls both internally and externally were maintained in place and the main barn was converted into one large open space with a double sided fireplace dividing kitchen and living rooms  whilst the existing spaces of the clay lump barn were utilised for bedrooms.  The main barn openings were replaced with glazing and sliding folding  screens to fully open up these entrances as was the case when used for agriculture. The open plan layout maintains the feel and space of the original agricultural building. 

  • Main 17th Century Barn Space

    All the structure was maintained and exposed to view to keep the agricultural feel and large open space of the old barn.

  • The main mezzanine bedroom

    The en suite is inserted into the bedroom and all original beams are kept in place and barn roof left exposed.

  • The old milking shed

    The old milking shed was converted to a bedroom with en suite. All the existing structure was cleaned by hand and original openings reused for windows and doors. 

  • Kitchen

    A modern open plan dining kitchen was created under the new bedroom mezzanine

  • Fireplace

    A double sided fireplace and staircase was inserted to divide dining and living. The view showing the entire length of the listed barn structure was maintained. 

  • Kitchen space

    All existing oak knees were left exposed with oak worktops installed to the kitchen to match the main barn oak structure. The kitchen range and fridge freezer were designed into the structure.

  • Front Elevation

    The flint and brick walls were repaired with the frame and then highly insulated. All existing tiles were carefully removed and then reinstalled. 

  • Rear Elevation

    The main barn openings were kept and framed in oak with new glazing to flood the barn with light. The clay lump barn and timber barn are connected with a white rendered link

  • Rear Garden

    The barn is painted black as is common in Suffolk. 

  • Snug

    A small and cosy winter snug was created in the link area with views into the main barn space and a door onto the garden. This snug has a small woodburner for winter use. 

Admin-Area