Bernard Khoury / DW5

Bernard Khoury / DW5

Bernard Khoury / DW5
Bernard Khoury / DW5
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Centrale

Architect: Bernard Khoury

Firm: Bernard Khoury / DW5

Location: Beirut, Lebanon

Project Type: Entertainment

Status: Built 2001

Copyright / Photographers: Joe Kesrouani & Bernard Khoury

The Centrale project is housed in a recuperated ruin of a 1920's residential structure that is placed under historical protection. It is located in an area that was deserted during the civil war due to its proximity to the demarcation line that separated east and west Beirut. To the vicinity of the site is the Beirut Central District historical quarters that have been subject to a general rehabilitation scheme through which the formal features of ottoman, colonial and other various influences were restored to their original state.

For the purpose of implementing the required space for the restaurant within the remains of the existing house, the internal partitioning walls of the building and the slab of the first floor level had to be demolished. In the process of voiding out the interior of the existing structure, the outer envelope of the house had to be reinforced by placing horizontal beams that embrace the skin from the outer perimeter of the façade.

Our rehabilitation scheme implements this temporary process in the final configuration of the edifice. The steel beams used in the temporary reinforcement process are preserved. They now imply a new reading of the non-restored façade. Furthermore, we chose not to re-plaster the damaged facade, as it would have been the case in a traditional rehabilitation, instead, it is covered with a metallic mesh behind which the plaster finishing of the old façade remains in a state of decomposition. The mesh now enhances the poetic dimension of decay.

In the double volume of the main hall lies one central table. The service personnel remains trapped inside the table and communicate directly through a flight of stairs with the kitchen underground. Every dish on the table is lit with its own pilot lamp. Such a formal aspect—similar to a conference table for a general assembly—is further enhanced by the proportions of the high back chairs that line the table to insure the secrecy of the assembly.

Above the main hall, structural beams inscribe a circular section that inhabits a 17-meter-long bar. The beams also serve as tracks for the rotating movement of the cylindrical envelope of the bar space.

The construction process of the Centrale project relied heavily on the know-how of the local craft industry. Low-tech and non-standard techniques were particularly in use in the metal works. This is part of a more general concern we have with the making of architecture. It is a reaction to the prevalent construction industry that relies on standardized modes of production and an attempt to escape the typical process of construction by re-enacting traditional ways of making.

Location
Beirut, Lebanon
  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

  • Centrale:   by Bernard Khoury / DW5

    Centrale

Admin-Area