Ashwin Architects

Ashwin Architects

Ashwin Architects
Ashwin Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Shane Solomon Residence

Planning has been based on an open format to visually enhance the size of the internals and give it that spatial quality so crucial to define a space without boundary.  Continuing the same theme on the vertical, we have generated a split level plan which unifies the building with visual connectivity as well as providing extra space on a limited site size.  Functionality has been given equal importance and not just the form.

The building skin has been extensively treated with incisions, subtractions and additions which have resulted in a balanced composition.  Steel has formed an integral part of the structure to symbolize modernity and impart an element of sleekness in the design.

The form has taken black and white as base colours and interspersed with various shades of grey. This monochromatic effect stylizes the play of light & shade on various surfaces.  Strategically placed lights focus on certain planes and put the rest of the building in silhouette to dramatize the whole composition.

The internal and external courts have sandwiched the dining area taking the 'built' into the 'outside' thereby removing the 'finite' separating the inside and the outside. The spatial control elements form an important part of the design.

The external court receives a high back towards the compound to enable a modicum of privacy.  The stone slabs arranged in a 'U' format form the seating area.  The internal court is topped with a skylight which filters light into the house continuously.  The first flight of the steps leading upto the living area is flanked with a light well.  The floor slab extends into the outside to form a small patch of elevated garden.

This being a contemporary design, has lot of steel elements—some are structural some are aesthetic.

Location
Bangalore
  • Staircase:  Houses by Ashwin Architects

    Staircase

  • Front Elevation:  Houses by Ashwin Architects

    Front Elevation

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] Amazing lighting
  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

  • Shane Solomon Residence:  Houses by Ashwin Architects

    Shane Solomon Residence

Admin-Area